Realizarea practica a unei configuratii RAID in Linux – continuare

Realizarea practica a unei configuratii RAID in Linux – continuare

 

Realizarea practica a unei configuratii RAID in Linux, si anume o matrice RAID 1 cu doua hard disk-uri se face utilizand comanda „sudo mdadm –create / dev / md0 –level = 1 – raid-devices = 2 / dev sda2 / dev /sdb1 –verbose”, dupa cum am aratat in articolul precedent. Sa vedem din ce parti este formata aceasta comanda si ce realizeaza fiecare.

Prima secventa este „—create / dev / md0”, ea creaza noua matrice RAID si o numeste „md0” (md semnifica multi – disc). Daca mai exista si alte configuratii RAID, va trebui sa va asigurati ca cifra este corecta, ca nu sunt doua discuri virtuale cu aceeasi denumire, „md0” spre exemplu.

„—level 1” este tipul de configuratie care se va executa, in cazul nostru RAID 1.

Urmatoarea secventa, „ –raid devices=2”, informeaza mdadm ca vor exista doua partitii utilizate pentru RAID, partitii care vor fi specificate in continuare, in cazul nostru concret „/ dev / sda2” si „/ dev / sdb1”.

Realizarea practica a unei configuratii RAID in Linux - comanda de executie a matricii RAID

Realizarea practica a unei configuratii RAID in Linux – comanda de executie a matricii RAID

Ultima parte a comenzii – „—verbose” – face iesirea si va permite sa vedeti mai multe informatii, daca monitorizati comanda, desigur. Mai trebuie sa acceptati dialogul de confirmare si… gata!

Daca doriti sa vedeti ce se intampla in timpul instalarii, puteti utiliza comanda „watch”, de la o alta fereastra de terminal, pentru a monitoriza fisierul mdstat, astfel: ”watch –d cat / proc / mdstat”. Veti putea vedea barele de progres, pana la sfarsitul operatiei.

Desi nu este strict necesar pentru toate sistemele, este indicat sa va asigurati ca a fost creat fisierul / etc / mdadm / mdadm.conf. Intrucat comanda sudo nu are suficienta „putere” sa faca acest lucru, va trebui sa o faceti dumneavoastra: va autentificati ca root sau utilizati su. Pe sistemele Ubuntu, parola de root nu este setata ca masura de securitate. Daca doriti sa creati o parola, o puteti face cu comanda „sudo passwd root” si introduceti parola de doua ori. Aceasta parola o puteti folosi daca doriti sa utilizati su, pentru sudo veti folosi parola obisnuita, de utilizator.

Daca utilizati su, urmeaza sa configurati mdadm.conf: „mdadm –detail –scan > /etc / mdadm / mdadm.conf”. Din pacate, mdadm adauga un parametru implicit pentru nume, care ar putea crea probleme la montarea matricii RAID la boot-are astfel incat acesta va trebui sters, cu ”sudo nano / etc / mdadm / mdadm.conf”, apoi se elimina numele = [DEVICENAME]: [x] biti (in cazul nostru: „name = ubuntu-test: 0”). Se salveaza si se iese.

Daca sunteti curiosi ce urmeaza, cititi si Diverse considerende despre nivelele RAID in Linux.

Daca aveti nelamuriri, sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu  – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in  zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.

Nu uitati sa sunati inainte la telefon  0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!

[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

Pe maine!

 

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.