Principiul de functionare al display-urilor LCD

Principiul de functionare al display-urilor LCD

 

Principiul de functionare al display-urilor LCD

Principiul de functionare al display-urilor LCD

Dupa cum am spus in articolul precedent, ecranele LCD sunt, de fapt, niste panouri formate dintr-o matrice de celule cu cristale lichide, care isi schimba starea (culoarea) atunci cand li se aplica un potential electric, adica este vorba despre polarizarea luminii. Acestea fiind spuse, este foarte clar ca unul din elementele cheie a unui display LCD este filtrul de polarizare, care lasa sa treaca doar radiatiile luminoase aliniate la acesta. Mergand mai departe cu logica, daca mai introducem un filtru de polarizare care sa fie aliniat la 90 gr. Fata de primul, atunci toate undele luminoase vor fi blocate. Reiese de aici ca daca schimbam unghiul celui de-al doilea filtru, se va modifica si cantitatea de lumina care va trece prin el. Si ajungem la rolul cristalelor lichide: de a controla lumina care trece prin filtre prin schimbarea unghiului filtrului de polarizare. Sa vedem acum ce sunt cristalele lichide. Acestea sunt niste substante care prezinta proprietati comune a doua stari de agregare, lichid si solid, adica poate curge ca un lichid obisnuit dar moleculele din care este format acest lichid sunt orientate / aranjate la fel cum sunt cristalele. Fara a intra in detalii amanuntite, mai trebuie spus ca acestea sunt de doua feluri: termotropice – prezinta faza de tranzitie cand variaza temperatura – si liotropice – tranzitia de faza este in functie de concentratia de mesogen din solvent (in cele mai multe cazuri, apa), dar la care se adauga si influenta temperaturii.

Monitoarele cu cristale lichide pot fi monocrome sau color, cele color avand, suplimentar, un filtru de culoare. De asemenea, monitoarele alb / negru pot avea, pentru a controla perfect tonurile de gris, celule multiple pentru fiecare pixel. Principiul de baza insa este acelasi (vezi foto), un ecran LCD fiind format din urmatoarele componente:

Principiul de functionare al display-urilor LCD - Ecran cu matrice pasiva STN

Principiul de functionare al display-urilor LCD – Ecran cu matrice pasiva STN

  1. Un filtru vertical, pentru polarizarea luminii exterioare;
  2. Un substrat din sticla, cu electrozi, care va determina forma zonelor mai intunecoase;
  3. Cristale lichide;
  4. Un substrat din sticla cu un film electrod comun;
  5. Un filtru orizontal care permite sau blocheaza trecerea luminii;
  6. O suprafata reflectoare a luminii catre uitilizator.

Dupa cum spuneam, display-urile color mai au un filtru compus din cate trei celule pentru fiecare pixel – cate una pentru fiecare culoare – care sunt denumite de unii autori subpixeli.

 

Vom continua despre principiul de functionare al display-urilor LCD, daca subiectul prezinta interes pentru dumneavoastra, cu Ecrane cu matrice activa.

 

Daca aveti intrebari, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunostintele lor vaste. Sau  chiar puteti sa sugerati despre ce subiecte ar de dorit sa mai abordam, de interes general sau chiar particular, subiecte care va intereseaza si pe care le considerati importante!

 

Va asteptam cu interes intrebarile sau indicatiile!

 

 

 

 

 

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.