Monitoare cu cristale lichide
Utilizatorii de astazi nu-si mai aduc aminte, mai ales daca sunt tineri, de masivele monitoare CRT (cu tub catodic) care „acompaniau” mai ales desktop-urile, laptopurile, doar primele modele aveau ecrane CRT, incepind cu Macintosh Portable, avand display-uri LCD.
Dar ce sunt si cum functioneaza aceste monitoare LCD? Veti afla citind urmatoarele articole.
Liquid Crystal Display – LCD – este un panou pe care sunt afisate informatii diverse (litere, cifre, imagini, grafice etc) si care este format dintr-o matrice de celule cu cristale lichide care isi schimba culoarea sub influenta unui camp sau a unui curent electric. Fenomenul fizic pe care se bazeaza este influentarea directiei de polarizare a luminii atunci cand sunt supuse unei tensiuni electrice. Desi aparent par ca emit lumina, nu este asa, prin urmare au un consum foarte mic de energie electrica (5W fata de 100 W consumati de un monitor CRT). De asemenea, ofera o imagine mult mai mare decat cea a unui monitor obisnuit: un monitor de 15” LCD ofera o suprafata vizibila cat a unui monitor de 17” CRT.
Matricea de celule cu cristale lichide utilizata la display-uri este de doua feluri: pasiva si activa.
Matricea pasiva – utilizeaza o structura nematica supertorsadata (Super-twisted Nematic) STN Display, pentru display-uri monocrome (inventata in 1983 de Brown Boveri Research Center, Baden, Switzerland) si CSTN pentru display-uri color (Sharp Electronics), iar mai taziu, dupa 1990, DSTN (Double layer STN) si DSSTN (Dual Scan STN). Ulterior au aparul mai multe variante imbunatatite, mai ales in privinta vitezei si largirii domeniului de culoare.
Matricea activa – utilizeaza o structura de tranzistor (cu efect de camp) pe film subtire (Thin-Film Transistor – TFT). TFT poate fi facut utilizand o mare variatate de materiale semiconductoare, de la cel mai obisnuit, siliciul – in diferite stari: amorf, cristalin sau polisiliciu – pana la seleniura de cadmiu sau oxid de zinc. Utilizandu-se semiconductori transparenti, cum ar fi oxidul de indiu si staniu (ITO), unele dispozitive pot fi realizate complet transparente, astfel incat se folosesc pentru realizarea de ecrane de afisare video. Aspectul cel mai benefic al acestei tehnologii TFT este faptul ca pentru fiecare pixel se utilizeaza un tranzistor iar acesta fiind mic, este necesara o enerie infima pentru a-l comanda / controla. De asemenea, datorita acestui fapt, este posibila re-desenarea rapida a ecranului. Incepand cu anul 2008, majoritatea laptopurilor si televizoarelor, ca sa nu mai vorbim de telefoanele smart, utilizeaza aceasta tehnologie.
Pana si performantele display-uri AMOLED – Activ-Matrice Organica LED – contin un strat TFT.
Despre principiul de functionare al acestor display-uri, in Principiul de functionare al display-urilor LCD
Daca aveti intrebari, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunostintele lor vaste. Sau chiar puteti sa sugerati despre ce subiecte ar de dorit sa mai abordam, de interes general sau chiar particular, subiecte care va intereseaza si pe care le considerati importante!
Va asteptam cu interes intrebarile sau indicatiile!