Ecrane cu matrice activa
Reamintim, din articolul precedent, ca ecranele LCD sunt, de fapt, niste panouri formate dintr-o matrice de celule cu cristale lichide, care isi schimba starea (culoarea) atunci cand li se aplica un potential electric, si ca aceste matrice pot fi active (TFT) sau pasive (STN).
TFT (Thin-Film Transistor), este o metoda de introducere intr-un material flexibil de aceeasi dimensiune si forma ca display-ul, a unuia sau mai multor (pana la trei, pentru culoare RGB) tranzistori pentru fiecare pixel, acestea fiind asezate exact in spatele celulelor de cristale lichide asupra carora actioneaza.
Se utilizeaza doua metode pentru realizarea monitoarelor cu matrice activa: cea cu siliciu amorf hidrogenat (a-Si) sau cu polisiliciu (p-Si) la temperatura scazuta. La inceput a fost folosita prima metoda, datorita faptului ca necesita temperaturi mai scazute, sub 400 gr. C, ulterior cea de-a doua metoda fiind mai utilizata, din acelasi motiv: temperatura mai scazuta.
Intrucat unghiul de vizibilitate nu era satisfacator, pentru a-l imbunatati, s-a modificat structura clasica a TFT. Astfel, cei de la Hitachi au realizat IPS (In-Plane Switching) – structura de comutatie plana – care orienteaza celulele panoului cu cristale lichide paralel cu sticla, rezultand o circulatie a curentului electric pe lateralele celulelor, rotind astfel pixelii si asigurand o distributie mult mai uniforma a imaginii pe intreaga suprafata a ecranului. Mai este cunoscut si ca „STFT”.
Dezvoltand in continuare aceasta tehnologie, s-a ajuns la Super-IPS, in care re-aranjarea moleculelor de face in zigzag (nu pe coloane si linii), obtinandu-se o imbunatatire a uniformitatii culorii, dar si o reducere a modificarii lor.
Pe de alta parte, cercetatorii de la Fujitsu au dezvoltat tehnologia MVA (Multidomain Vertical Alignment), care imparte panoul in zone diferite si modifica, in acelasi timp, unghiul zonelor. Exista mai multe tehnologii de ultima generatie care au la baza MVA, cum sunt cele de la AU Optronics (P-MVA si A-MVA), care ofera un mai mare contrast fata de celelalte variante de panouri LCD, dar si Chi Mei Optoelectronics, cu S-MVA.
Ultimele doua tehnologii asigura un unghi mult mai mare de vizibilitate decat display-urile obisnuite, astfel incat sunt utilizate indeosebi pentru constructia ecranelor de mari dimensiuni, peste 17”, unde este posibila deplasarea unghiului de vedere chiar pentru un singur utilizator.
In continuare, vom discuta despre Ecrane cu matrice pasiva, si vom vedea si ce diferente exista intre cele doua tipuri de display-uri.
Daca aveti intrebari, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunostintele lor vaste. Sau chiar puteti sa sugerati despre ce subiecte ar de dorit sa mai abordam, de interes general sau chiar particular, subiecte care va intereseaza si pe care le considerati importante!
Va asteptam cu interes intrebarile sau indicatiile!