Spionaj cibernetic in Romania
Atacurile cibernetice au fost si sunt in continuare prezente in spatiul informatic romanesc. La începutul anului 2013, asupra Romaniei a fost lansata o mare campanie de spionaj cibernetic – Octombrie Rosu – ROCRA, a anuntat compania de securitate Kasperski Lab. Au fost vizate entitati cu profil inalt, dar si institutii ale statului. Scopul a fost obtinerea de informatii pentru piata neagra (in principal despre resursele nationale ale Romaniei – in special cele din Marea Neagra), in vederea unor beneficii importante, atat financiare cat si politice.
Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Informatica (CERT-RO) a declarat ca au fost depistate patru adrese IP in Romania care au fost atacate in acest mod, atacul fiind unul dintre cele mai importante de pana atunci.
Directorul tehnic al CERT-RO, dl. Dan Tofan a afirmat, intr-un interviu pentru site-ul „Ziare.com”: „Putem spune totusi ca modul de actiune al atacatorilor, precum si complexitatea malware-ului folosit, fac din aceasta campanie unul dintre cele mai complexe atacuri cibernetice cunoscute pana in acest moment”
In urmatoarea luna, a fost lansat un nou spionaj cibernetic in Romania, atac deosebit fata de Red October, cu un impact mult mai mare datorita nivelului tehnologic superior celuilalt, care i-a permis sa se ascunda mai bine si sa preia controlul asupra retelei compromise, in scopul extragerii de informatii secrete. Purtatorul de cuvant al S.R.I. – dl. Sorin Sava – a declarat, in cadrul unei emisiuni TV, ca „potrivit estimarilor S.R.I., atacul are cu certitudine relevanta in planul securitatii nationale a Romaniei prin profilul entitatilor compromise, motiv pentru care, in prezent, Serviciul, prin echipele specializate de reactie la atacuri cibernetice, intreprinde masuri specifice pentru identificarea tuturor entitatilor afectate, evitarea consecintelor si stoparea atacului”.
Romania nu este singura tara atacata, au fost luate in colimator si foste state socialiste sovietice, si din sud-est, atacurile fiind plecate de la un servere de pe teritoriul Rusiei, pentru ca mai apoi sa se extinda in Germania.
Acest nou atac cibernetic a vizat, in Romania, computerele institutiilor guvernamentale, urmarindu-se extragerea de informatii confidentiale importante, care puteau fi schimbate pe mari sume de bani.
(Evenimentele mai noi, fiind in curs de cercetare, nu pot fi date publicitatii. Scopul articolului este de a arata ca aceste evenimente exista, ca in „background” se duce o lupta acerba, chiar daca este „tacuta”!).
Daca ati citit Spionaj cibernetic in Romania, v-a placut si va intereseaza tema, in articolul urmator vom discuta de Amenintari cibernetice complexe.
Daca aveti probleme cu sistemele de calcul – orice fel de probleme – va asteptam sa sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunoștințele lor vaste.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra conteaza pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne comunicati parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim numai de bine!