Noutati HDD

Noutati HDD

 

Dupa cum va imaginati, nici producatorii de hard disk-uri „clasice” nu au stat cu mainile in san si au investit si ei masiv in cercetari pentru noi tehnologii, cum ar fi tehnologia PMR (nu, nu PMR-ul romanesc – seniorii stiu ce-i aia J! – ci Perpendicular Magnetic Recording), care, spre deosebire de SMR (Shingled Magnetic Recording) in care straturile magnetice sunt suprapuse, in vederea maririi capacitatii, inregistrarea perpendiculara permite marirea capacitatii fara a micsora performantele, in felul acesta putand fi utilizate si pentru uz curent, cu accesari frecvente, cum sunt cele de la aplicatii sau jocuri, nu numai ca dispozitive de stocare.

Noutati HDD - Ultrastar He10

Noutati HDD – Ultrastar He10

Astfel, Hitachi Global Storage Technologies (HGST, fondata in 2003 si cumparata de Western Digital in 2012), a scos zilele acestea pe piata primul hard disk de 10 TB, umplut cu heliu, in tehnologia PMR (cel din urma cu cateva luni era construit in tehnologie SMR).

Pre numele sau complet Western Digital Ultrastar He10, este un hard disk de 3,5”, cu nu mai putin de 7 (sapte!) platane in doar 25,4 mm (1”), care este umplut cu heliu, acest gaz  inert avand avantajul de a fi mai putin dens decat aerul si astfel reducandu-se frecarea platanelor cu mediul inconjurator si prin aceasta micsorandu-se si temperatura de functionare, respectiv consumul de energie electrica. In plus, capetele de citire – scriere pot fi amplasate mai aproape de suprafata discurilor, astfel crescand si densitatea de stocare. Este a treia generatie de hard disk-uri care sunt construite folosindu-se tehnologia Helio Seal si se asteapta, pe langa acesta capacitate de stocare deosebita (rivala Seagate nu a trecut inca de pragul de 8 TB!) si consumul redus de energie, si o fiabilitate impresionanta. Cele doua firme de top au mai investit substantial si intr-o noua directie, cea a stocarii magnetice a datelor prin intermediul caldurii, care, se pare, este foarte promitatoare, permitand hardurilor sa fie utilizate si pentru sarcini comune.

 

Alte detalii ale Ultrastar He10: are un buffer de 256 MB si un timp de raspuns de 8 ms, la 7200 RPM si viteza de scriere de 225 MB/sec. iar cea de citire de 249 MB/sec. Este oferit in doua variante, una cu interfata SATA III, cu viteza de transfer de 6GB/sec. si una cu SASA, viteza de transfer de 12 GB/sec. MTBF-ul promis este de 2,5 milioane de ore, de aceea vine cu 5 ani garantie si costa… doar 800$!

 

 

Daca aveti probleme cu functionarea sau alegerea hard disk-ului, sau vrei sa aflati noutati HDD, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si va vom explica tot ce trebuie sa stiti pentru a achizitiona cel mai bun hard disk cu bugetul alocat pentru aceasta.

 

 

Va asteptam!

 

 

 

 

 

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.