Despre memoria RAM
Cand cumparam un calculator sau un laptop, una din intrebari este: „Cat RAM are?” si dorinta noastra este sa aiba cat mai mult. Dar si daca este prea multa, si procesorul nu poate sa o foloseasca… e inutila, dar asta e o alta poveste, pe care o s-o cititi alta data.
Ce este RAM-ul? Ce face el? Cat de mult trebuie? De fapt astea sunt intrebarile la care trebuie sa avem raspuns atunci cand achizitionam un siatem de calcul! Pentru cunoscatori, mai sunt si altele: ce tip de RAM, la ce frecventa, ce latenta are…
Sa le luam pe rand.
Despre memoria RAM. De fapt, se numeste Random Acces Memory, in traducere, Memorie cu Acces Aleatoriu, aceasta neinsemnand ca aceasta memorie se acceseaza la intamplare ci ca ea poate fi scrisa si citita oricand, la orice adresa. De asemenea, timpul de acces este acelasi, nu depinde de pozitia adresei, ca la hard disk-uri, spre exemplu. Inca un „amanunt: daca nu mai este alimentata, datele din memorie se pierd – se spune ca este o memorie „volatila”, adica datele se volatilizeaza instant, la intreruperea alimentarii! Exista si memorii care pastreaza informatiile chiar daca se intrerupe alimentarea – acestea se numesc ROM, adica Read-Only Memory; acestea, dupa cum spune si numele, doar se citesc, nu se poate scrie pe ele in mod curent.
Ce face memoria RAM. Memoria RAM este acea componenta esentiala a calculatorului care sta intre procesor si hard disk, este desktop-ul procesorului, masa lui de lucru; el ia si proceseaza ceea ce gaseste pe masa, de fapt ceea ce i se pune pe masa, de pe hard disk sau stick sau DVD. Este evident ca este mai bine daca este masa mai mare, incap mai multe pe ea insa… daca e prea mare, nu poate lua si procesa tot ce e pe masa! TOATE fisierele, din orice sursa, sunt „urcate” in RAM si numai de acolo sunt luate de procesor; el nu poate lua informatii din alt aparte. La pornirea computerului, toate fisierele necesare functionarii – mai intai fisierele sistemului de operare – sunt scrise in RAM: foldere, fisiere, icon-uri, bara de unelte, meniul de start, imaginea de pe desktop, toate! Acum intelegeti de ce la pornire, daca sunt prea multe de incarcat si nu incap toate in memorie, trebuie sa apeleze la memoria paginata (memorie falsa – i se zice „virtuala” – care este, de fapt, un fisier pe hard disk, deci… lenta!) si astfel va porni din ce in ce mai greu, cu cat vor fi mai multe programe si servicii de incarcat la pornire.
Aceasta memorie virtuala… o sa vedeti ce-i cu ea in Ce face memoria RAM?
Daca aveti probleme, de orice fel, cu hard disk-ul sau SSD-ul, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii PC Laptop va vor consilia si rezolva toate problemele, prompt si profesional!
Va asteptam, oricand aveti probleme!