Noutati din lumea virusilor

Noutati din lumea virusilor

 

Noutati din lumea virusilor vin de la Kaspersky Lab, care a gasit peste 2900 de variante noi de programe de tip ransomware doar in primele trei luni ale acestui an, ceea ce reprezinta o crestere deloc neglijabila a acestora: 14%! Baza de date de la Kasperky numara acum peste 15.000 de variante ransomware iar tendinta este de crestere.

Atacurile cu acest tip de virusi au fost indreptate intr-o proportie de 17% catre companii, adica aproximativ 63.342 dintr-un total de 372.602 atacuri. Nici utilizatorii individuali nu au fost neglijati, numarul celor atacati crescand cu 30% fata de ultimele trei luni ale anului trecut.

Cel mai virulent dintre atacatorii din primul trimestru al anului 2016 a fost Locky, Kasperky detectand tentative de infectare in 114 tari, la inceputul lunii acesteia, mai 2016, fiind inca activ!

Noutati din lumea virusilor - Virusul Petya

Noutati din lumea virusilor – Virusul Petya

Insa cea mai agresiva amenintare o constituie un alt ransomware: Petya. Si cine poate sa-ii tina piept decat cel mai bun antivirus din lume: antivirusul romanesc Bitdefender!

Bitdefender a analizat in detaliu virusul Petya si a separat trei caracteristici principale care fac din acest virus cel mai de temut: a fost dezvoltat de aceelasi grup care a lansat si Chimera si Rokku, ataca mult mai rapid intrucat nu cripteaza fisiere ci chiar NTFS Master File Table si au propriul bootloader si Kernel, caracteristica deosebita intrucat sunt foarte putini ransomware care au functionalitati de acest gen. Pornind de la aceste descoperiri, echipa Bitdefender a identificat punctele slabe ale algoritmului de criptare si au realizat un program care intercepteaza cheia de criptare si o livreaza utilizatorilor pentru a-l repune in functiune. Ati detectat ironia si cat de buni sunt conationalii nostrii de la Bitdefender.

 

Noutati din lumea virusilor - Bitdefender vaccineaza anti-Petya

Noutati din lumea virusilor – Bitdefender vaccineaza anti-Petya

Un clasament al echipei de la Kaspersky Lab (unde este Director de Cercetare Globala si Analist de Securitate – Head of Kasperki’s Global Research and Analysis Team – tot un roman, Costin RAIU; link-ul va va duce pe blogul fondatorului grupului Kaspersky, Eugene Karsperky, unde acesta vorbeste despre Costin Raiu), indica pe primele trei locuri Teslacrypt (58,4 %), CTB – Locker (23,5 %) si Cryptowall (3,4 %). Nu v-am prezentat acest clasament intamplator! Luna trecuta, Bitdefender a creat programe asemanatoare cu cel pentru Petya si pentru CTB – Locker, TeslaCrypt si Locky! Cei care doresc sa previna orice neplacere creata de acest tip de ransomware, pot descarca Vaccinul Bitdefender Petya Ransomware urmand link-ul.

 

Daca socotiti ca subiectul merita atentia dumneavoastra, cititi si articolul de maine: Solutia Bitdefender pentru CryptoRansomware.

Daca aveti probleme sau doriti noutati din lumea virusilor, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la  0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

 

S-auzim de bine!

 

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.