Noutati de ultima ora la laptopuri

Noutati de ultima ora la laptopuri

 

Intel continua seria de procesoare de top cu urmatoarea generatie din familia Core: Intel Skylake. Este deci de asteptat o gama larga de produse care il vor utiliza, incepand de la sisteme desktop si terminand cu ultraportabilele. Intel Skylake va aparea, desigur in mai multe variante constructive, functie de performantele cerute pentru echipamentul in care va fi folosit: Skylake-Y pentru cele usoare si ultrasubtiri (nu necesita sistem de racire), Skylake_U pentru laptopuri cu caracteristici superioare, de 13”-15” (compromis bun intre performanta si portabilitate) si Skylake-H pentru laptopuri de gaming sau aplicatii video care necesita multa putere de calcul.

Noutati de ultima ora la laptopuri

Noutati de ultima ora la laptopuri

Procesoarele Skylake-Y, datorita integrarii in sisteme ultrausoare si ultrasubtiri, nu necesita racire si, prin urmare, consumul lor este foarte redus – 4,5 W DTP – si sunt mai performante cu 15-20% fata de precedentele, iar pe partea de grafica chiar 40%!

Skylake-U sunt proiectate pentru a fi incluse in portabilele usoare – cele cu consum de 15 W – sau in cele de top – consum 28W – si vor aduce un spor de performanta de 15% respectiv 35% la grafica. De remarcat ca varianta de 28W va avea integrat un cip grafic cu memorie eDRAM si va fi lansat la  inceputul anului 2016.

Skylake-H vor fi cele mai puternice procesoare, vor avea integrata grafica Intel HD 530 si vor consuma nu mai putin de 45 W! Este de asteptat insa, pentru laptopurile de gaming, sa se mearga pe solutia – verificata si pe desktopuri – placilor video dedicate, din ce in ce mai performante.

Noutati de ultima ora la laptopuri

Noutati de ultima ora la laptopuri

Remarcabil la noua serie de procesoare Intel este si includerea unor noi tehnologii ori imbunatatirea substantiala a celor deja existente, in vederea – in general – a inlaturarii conexiunilor prin cabluri si a dependentei de ele. Astfel, laptopurile cu procesor Skylake vor avea:

  • Conectivitate 4G. o parte din laptopurile cu procesor Skylake vor avea conexiuni de date 4G.
  • Thunderbolt 3. Acest port va permite trecerea a 100 W pentru incarcarea acumulatorului, prin intermediul unui conector USB 3.1 de tip C.
  • Wireless Display (WiDi). Este deosebit de util intrucat permite transferul wireless intre laptop si monitoare/televizoare compatibile de streaming 4K.
  • Wireless Gigabit Alliance (WiGig). Se vor putea realiza conexiuni wireless de date intre aparate aflate la o distanta de maximum 10 m., cu viteza de 7 Gbps.
  • Alimentare/incarcare wireles. De acesta facilitate beneficiaza deja o parte din telefoanele smart de top si va fi implementata si la laptopurile ultrasubtiri/ultraportabile dar abia in a doua parte a anului 2016.

 

Urmand tendinta ultimilor ani, laptopurile s-au diversificat si specializat in diferite directii, pentru a oferi fiecarei categorii de utilizatori exact ceea ce au nevoie si excluzand ceea ce nu le era de folos, in acest fel adaptand si pretul fiecarei categorii. Intr-adevar, de ce sa pui o placa video performanta pe un laptop utilizat pentru navigare pe internet sau editare de texte? Astfel, laptopul pentru utilizatorul obisnuit a devenit, in afara de accesibilitatea pretului, si mai subtire, usor si… estetic!

 

In continuare, continuam tema “Noutati de ultima ora la laptopuri” cu Laptopuri cu procesor Intel Skylake ce vor aparea in urmatorul an.

 

 

 

 

 

 

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.