Cum folosesti corect laptopul
In afara de cele prezentate in articolul precedent – curatarea periodica de praf, chiar mai des de o data la 6 luni daca il folositi intr-un mediu „prafos” si inchiderea corecta si defragmentarea periodica a harddiskului – mai este de un real folos inchiderea aplicatiilor care ruleaza in backround, care se lanseaza singure la pornire laptopului – si pe care uneori nici nu le stim – si care consuma atat din resursele laptopului (memorie si procesor) dar si din bateria de acumulatori, astfel uzand-o fara rost si reducand timpul de functionare pana la o noua incarcare. Pentru a vedea care sunt acestea, tastati concomitent Ctrl+Alt+Del – se va deschide Task Manager – si veti vedea ce multe procese (Processes) ruleaza fara ca macar sa stiti! Daca in primul tab vedeti vreo aplicatie care nu va este utila, click dreapta pe ea si „End Task”, apoi click pe tabul al doilea – Processes – unde veti vedea multe procese care ruleaza, de ordinul zecilor (la mine sunt 49 in clipa asta!). Nu este indicat sa inchideti din ele decat cele care sub User Name au numele dumneavoastra! Celelalte sunt deschise de System, Network Service sau Local Service si sunt necesare functionarii corecte a sistemuluide operare si retelei.
O foarte buna optiune pentru functionarea cu performante superioare a laptopului este inlocuirea harddiskului „clasic”, care este mai lent, cu un SSD – foarte rapid, silentios, rezistent si care se incalzeste foarte putin! Veti capata mai multa viteza, stabilitate si o temperatura mai scazuta a intregului laptop.
Chiar daca nu intrati pe site-uri pentru adulti, de unde va puteti infecta coputerul cu ceva virusi, tot este necesara instalarea unui program antivirus – sunt foarte multe si bune, gratis – pentru ca tot romanul mai instaleaza cate un programel „free” dar care, de fapt, va fi platit cu gazduirea unui „intrus” care va trimite informatii de pe laptop celui care l-a creat si astfel veti putea avea surprize foarte neplacute, mai ales daca folositi calculatorul si pentru achizitii online si plata prin Internet Banking.
Daca nu sunteti pasionati de calculatoare sau sunteti complet „a-tehnic”, sunati un prieten la 0763 644 629 (daca locuiti in zona Crangasi) sau 0765 941 097 (daca locuiti in zona Dristor) si… veti scapa de griji! Dupa cum v-am spus deja, o curatare profesionala costa 50-85 lei, functie de tipul calculatorului (la unele modele trebuie demontat tot laptopul pentru a avea acces la sistemul de racire), o instalare a sistemului de operare este in jur de 70 lei dar oferim si servicii de recuperare date de pe harddisk-uri defecte, la preturi intre 50 lei si 200 lei, in functie de severitatea defectului si inlocuirea acestuia: 100-350 lei.
De preferat este sa apelati la serviciile noastre profesioniste nu numai in clipa cand laptopul nu mai functioneaza deloc; diagnosticarea este gratuita daca il veti repara la noi si cu cat il aduceti mai devreme, cand apar primele simptome de mal-functionare, cu atat interventia va fi mai usoara, mai scurta si… mai ieftina!
A preveni este mai usor si mai ieftin decat a repara! Incepeti deci cu „desprafuirea”!
Va asteptam la o verificare!