RAID 1E – o varianta RAID 10 imbunatatita

RAID 1E – o varianta RAID 10  imbunatatita

 

RAID 1E – o varianta RAID 10  imbunatatita, o varianta care, in loc de un numar par de discuri, foloseste un numar impar, ceea ce aduce cateva proprietati interesante si mai ales utile. Vom incerca, in randurile care urmeaza, sa investigam si sa relevam proprietatile acestui sistem. In primul rand trebuie remarcat ca in cazul in care sistemul are un numar par de discuri, toate proprietetile RAID 10 se regasesc in totalitate, diferentele aparand numai cand apare inca un disc, suplimentar, care aduce caracteristici suplimentare.

Pentru inceput, constatam ca nici una din aceste niveluri nu necesita un calcul de paritate, deci, din acest punct de vedere sunt echivalente.

RAID 1E – o varianta RAID 10 imbunatatita

RAID 1E – o varianta RAID 10 imbunatatita

Remarcabil la aceasta matrice este numarul de discuri care se pot defecta fara sa influenteze functionarea sistemului: jumatate din numarul de discuri componente, in cazul in care acestea sunt in numar impar, se ia in calcul numarul de discuri al unei matrice traditionale RAID 10, adica numarul par imediat sub cel total (daca este o matrice de 7 discuri, se ia in calcul 6 discuri, deci 3 dintre ele vor putea esua fara ca matricea sa devina nefunctionala.

Un factor important, in anumite conditii, este numarul total de combinatii in care pot discurile esua fara a face matricea RAID nefunctionala. Din acest punct de vedere, este mai avantajos a se utiliza matricea RAID 10 decat matricea RAID 1E, pentru ca are mai multe combinatii de esecuri decat RAID 1E. Acest lucru este valabil pentru un numar de discuri mai mare de 9, cand RAID 1E da un numar mai mic de combinatii de esec decat RAID 10.

Concluzie: matricea RAID 1E ofera o mai mare flexibilitate in alegerea numarului de discuri care pot fi utilizate pentru realizarea matricei; numarul poate fi par sau impar. Dar, intrucat RAID 10 ofera o rata de transfer garantata, intotdeauna egala cu cea care se poate obtine prin utilizarea concomitenta a tuturor discurilor sale.

In articolul de maine vom discuta de ultimele doua configuratii Matrici diferite pentru utilizari difrite – RAID 50 si RAID 53.

Daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu  – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in  zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.

Nu uitati sa sunati inainte la telefon  0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!

[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

 

Pe maine!

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.