Laptopul fara tastatura

Laptopul fara tastatura

 

Progresul tehnic si tehnologiile noi si revolutionare ce apar cu o frecventa uimitoare in domeniul informatic, ne determina, cateodata sa consideram ca traim un secol care, dupa „secolul vitezei” ar putea sa fie denumit „secolul informaticii”, intrucat totul pare sa se „aseze” in jurul device-urilor si gadget-urilor care, in curand (o parte deja sunt!), vor face parte integranta din viata noastra de zi cu zi. Ne vom limita insa, in cadrul acestui articol, doar la laptopuri si, desi am mai discutat despre performantele sau caracteristicile diferitelor tipuri de laptopuri, vom reveni pentru a va prezenta viitoarea tendinta in acest domeniu: laptopul fara tastatura!

 

Laptopul fara tastatura - conceptul

Laptopul fara tastatura – conceptul

Stadiul actual, insa, nu este atat de avansat incat sa existe in realitate, laptopul fara tastatura fiind o etapa (totul este „o etapa” pentru ca evolutia nu se termina cu asta) de viitor, actualmente existand doar ca brevet pentru conceptul de laptop fara tastatura. Apple este realizatorul acestui concept, fara butoane, acesta fiind, pana la urma, o prelungire pe segmentul portabilelor a eliminarii tastaturii QWERTY si a tastaturii alfanumerice de pe smartphonurile produse de ei.

Tehnologia utilizata va fi Force Touch si 3D Touch pentru obtinerea unui raspuns tactil de la suprafata de sticla care va fi in locul butoanelor. Pentru a nu va lasa „in ceata”, trebuie spus cateva cuvinte si despre aceste doua tehnologii Apple.

Laptopul fara tastatura - tastatura

Laptopul fara tastatura – tastatura

Force Touch este o tehnologie pe care Apple a dezvoltat-o in 2008 dar abia in 9 septembrie 2014 a fost prezentata in cadrul conferintei de la Apple Watch, care este o  tehnologie multitouch sensibila la presiune, acest lucru permitand display-urilor tactile si trackpad-urilor sa  sesizeze diferite niveluri de forta aplicata acestor suprafete.

Cea de-a doua, 3D Touch, este o versiune mai sensibila si mai avansata, care utilizeaza senzori capacitivi integrati chiar in display, care masoara modificarile microscopice determinate de apasarea utilizatorului, dintre fundal si geamul display-ului. Dar asta nu este totul, informatiile acestea sunt combinate apoi cu informatiile de la senzorii de atingere si cu semnalele de la accelerometru pentru a interpreta cat mai corect intentiile utilizatorului.

Intentia de viitor a lui Apple este denumita Zero Travel si presupune integrarea unui touchscreen in partea de jos a laptopului, pe care sa se afiseze tastatura. Daca aplicatiile necesita butoane mai multe sau taste numerice din partea dreapta, acestea vor putea fi afisate oriunde pe aceasta suprafata a laptopului.

Ce ziceti, viitorul arata bine? :)

 

Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la  0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

Numai de bine!

 

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.