Laptop cu display indestructibil
Un laptop cu display indestructibil este visul oricarui posesor de laptop care lucreaza mai mult „pe teren” si care, indiscutabil, are mari „sanse” sa devina clientul nostru pentru schimbarea display-ului! In ultima instanta, este solutia cea mai buna. Dar, si in aceasta directie s-au facut si se fac cercetari intense, intrucat cerintele pietei sunt foarte mari, atat pentru realizarea de ecrane pentru telefoane cat si pentru laptopuri.
Cine nu a auzit de Gorilla Glass, sticla din care este executat ecranul telefoanelor de top (Samsung Galaxy Tab, Zune HD) si care este „tare ca otelul”. Japonezii de la University of Tokio’s Institute of Industrial Science se pare ca au reusit sa o faca, la propriu, prin dezvoltarea unei idei mai vechi, dar care nu a dat rezultate pana acum, nereusindu-se sa se gaseasca o combinatie optima de combinare a oxizilor. Solutia „castigatoare” a fost utilizarea gazelor pentru a uni oxizii in aer, astfel incat s-a reusit combinarea oxidului de aluminiu (proportie de 50%) cu oxidul de siliciu. Mai sunt cateva aspecte de rezolvat dar acestea nu vor constitui un impediment, japonezii au promis ca vor scoate sticla pe piata cat se poate de repede, in maximum 5 ani! Acest tip de sticla poate fi utilizata nu numai la laptopuri si telefoane ci si la ferestre, la autovehicule sau ca geamuri de protectie antiefractie.
O alta idee, diferita ca abordare de cea a japonezilor este dezvoltata de o echipa de cercetatori de la California Institute of Technology (CALTECH) si Lawrence Berkeley National Laboratory (din Departamentul de Energie al Statelor Unite), ei mergand nu pe calea mariri rezistentei la spargere ci a „ne-spargerii”, dar nu chiar in sensul de „incasabila”, pentru ca aceasta nu se sparge ci preia socul si se indoaie, in loc sa se aparga! O astfel de sticla isi va gasi intrebuintari de la geamuri de spatii comerciale la geamuri din industria aviatica sau spatiala. Sticla-minune este bazata pe adaugarea la sticla pura a catorva elemente: paladiul (cel mai important), siliciu, germaniu, argint si o mica parte de fosfor. Toate cele cinci elemente sunt absolut esentiale, dar paladiul este elementul care confera rezistenta (mai exact, raportul inalt de rigiditate, care compenseaza fragilitatea sticlei), iar prin prelucrarea la rece acesta mareste foarte mult duritatea si rezistenta. De fapt, „secretul” acestei reusite este s-a reusit „plastifierea” sticlei, in acest fel ea, la impact, se indoaie, nu se sparge! Seful proiectului, Robert Ritchie, a declarat ca „geamul metalic” va mai fi inca imbunatatit si ca se va incerca realizarea unor placi de grosimi mai mari. Deocamdata, avand in vedere si pretul foarte mare al elementului paladiu, aplicatia cea mai indicata ar fi in domeniul implanturilor dentare, dar nu mai curand de anul 2016. Adica… poimaine! 🙂
O curiozitate: sticla incasabila, la fel ca multe alte descoperiri epocale, a fost descoperita din greseala, un cercetator, care lasase intr-un recipient o solutie care se evaporase, il scapa jos si acesta nu se sparge! A continuat cercetarile – de ce nu s-a spart vasul? – si a descoperit sticla incasabila!
Daca va intereseaza si descoperirea canadienilor in domeniul sticlei rezistente, cititi si despre „Sticla incasabila”, in articolul urmator.
Si nu uitati sa sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 pentru orice problema aveti cu computerul sau cu laptopul, indiferent daca este vorba de hardware sau software!
Zile bune!