Sticla incasabila
Sticla incasabila este, prin definitie (INCASÁBIL, -Ă, incasabili, -e, adj. Care nu se sparge (ușor). – Din fr. incassable. – https://dexonline.ro/definitie/incasabil/paradigma), o sticla care nu se sparge, sau cel putin, nu se sparge usor! Deci, pentru ca totul este relativ pe lumea asta intrucat este comparat, in permanenta, cu „ceva”, este incasabila fata de sticla obisnuita, pentru ca este de 200 de ori mai rezistenta decat ea, dar, totusi, daca insistam, in cele din urma se va sparge! Avand in vedere, insa, utilizarea pe care ar putea-o avea o sticla asa de rezistenta – hublouri pentru vase marine sau submarine, geamuri antiglont, ecrane tactile (evident ca si pentru laptopuri!) sau… ochelari, este perfect adecvata si constituie un pas inainte catre sticla cu adevarat incasabila. Pentru a constientiza mai bine ce inseamna aceasta rezistenta deosebita, putem presupune ca scapam un recipient construit din aceasta sticla pe o suprafata dura. La impactul cu aceasta suprafata, recipientul se va deforma, dar va ramane intreg, in timp ce unul din sticla obisnuita s-ar transforma in 100 de cioburi.
Realizarea acestui material – sticla incasabila – se datoreaza unui grup de cercetatori canadieni care au introdus in structura sticlei obisnuite o serie de microfisuri, amplasate corespunzator, care absorb socurile de impact, pastrand-o astfel intacta, in forma ei initiala.
Ideea a venit – ca multe idei geniale – observand cu atentie natura: oasele, dintii si cochiliile vietuitoarelor marine sunt constituite din minerale fragile (mai mult de 90%) dar au o rezistenta superioara farfuriilor sau paharelor din sticla! Ceva mai uluitor: sideful are o rezistenta de 3000 de ori mai mare decat mineralul din care este facut.
Studiind cu atentie, timp indelungat, cercetatorii si-au dat seama ca acest fapt se datoreaza modului (schemei) in care sunt asezate elementele componente: in substanta sunt o serie de „fracturi” microscopice care preiau energia de impact deformandu-se si revenind apoi la pozitia initiala. Problema esentiala a fost modalitatea de a crea aceste fisuri si s-a rezolvat cu ajutorul unui laser care a realizat microfisurile, inainte de a fi combinata cu un polimer.
Nu trebuie confundata aceasta sticla incasabila, ultrarezistenta, cu sticla antiglont deja existenta si utilizata in diverse cazuri – cum ar fi pentru PAPAMOBIL – care este fabricata prin laminare si tratare cu policarbonat, in mai multe straturi. Stratul de policarbonat (care este un fel de material plastic) este usor, transparent si elastic, astfel incat nu impiedica trecerea luminii prin el dar preia energia cinetica a glontelui si il opreste inainte de a iesi pe partea cealalta. Exista si o sticla antiglont speciala, care permite trecerea glontelui daca intra printr-o fata si il opreste daca incearca sa intre prin fata opusa! Este aplicata la confectionarea geamurilor autovehiculelor de interventie, civile sau militare! Din pacate… nu si la laptopuri!
Daca aveti probleme cu aparatura – desktop, laptop, tableta – sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si veti constata ca aveti noroc! Totul se rezolva repede si bine.
Sa aveti zile frumoase!