IoT si Samsung
Se presupune ca cercetarile se fac pentru progresul stiintei si implicit a omenirii! Da, probabil ca da, la inceput asa a fost! Acum insa, dupa „Secolul vitezei” se pare ca am intrat in „Secolul banilor”… pana cand se vor virtualiza definitiv si ei! Pasi sunt deja…
Cea mai tare „piata” care se intrevede la orizont – evident, intrezarita de vizionari – este piata I.o.T, care se prevede ca peste 5 ani, in anul 2020 va ajunge la fantastica suma de aproximativ 1 trilion de euro! Samsung a pus deja ochii pe ea si intrucat nu vrea sa piarda startul – fiind deja lider de piata in Europa la smartphonuri si televizoare – s-a focusat la IFA 2015 (4-9 septembrie 2015) pe dispozitive apartinand ecosistemului sau pentru IoT.
IoT, corect I.o.T. – Internet of Things, adica Internetul Obiectelor, vine ca o continuare a I.o.P. J, Internetul Oamenilor – si va face mai usoara viata omenirii, accesul punandu-se pe aparatura casnica in primul rand dar si pe cea de birou sau in domeniul medical.
Astfel, Samsung a prezentat la IFA o serie de dispozitive conectate intre ele dar si la internet si si-a aratat disponibilitatea de a obtine performanta de a realiza, pana in 2020, doar produse care sa se integreze in ecosistemul Internet of Things.
IoT si Samsung s-au manifestat la IFA 2015 prin Smart Things Hub, un aparat care este utilizat prin intermediul aplicatiei Smart Phone Monitor de pe smartphone si care conecteaza toate aparatele electronice din locuinta. Rolul lui este acela de a urmari tot ce se intampla intr-o locuinta si in cazul iesirii din parametrii desemnati de utilizator, sa notifice instant, pe smartphone, situatia creeata. Astfel, pot fi monitorizate detectoarele de apa sau de fum, camerele de luat vederi montate inauntru sau in jurul locuintei si se poate actiona asupra usilor, luminii, aerului conditionat sau… a expresorului de cafea! In afara de notificarile primite de la Smart Things Hub – care sunt inregistrate continuu dar sunt pastrate doar in cazul petrecerii unui incident – bineinteles ca utilizatorul poate sa vizioneze ce se intampla acasa, in mod continuu, prin intermediul camerelor de luat vederi.
De retinut ca Smart Hub este integrat cu Github si ca este compatibil cu mai mult de 200 de aparate de pe piata.
Samsung a avut grija sa-si gaseasca parteneri de renume care sa implementeze Smart Things Hub dintre care se remarca fabricantii de autoturisme Volkswagen si BMW, care pentru variantele viitoare vor beneficia de facilitati noi cum ar fi controlul sistemului de inchidere al usilor sau reglarea aerului conditionat ori utilizarea GPS-ului pentru descoperirea masinii intr-o parcare aglomerata, utilizand un simplu smartphone.
O alta capabilitate anuntata este Car Mode for Galaxy, care permite redarea si controlul smartphonului pe/de pe display-ul autoturismului.
Despre alte dispozitive ale IoT si Samsung, in Dispozitive Samsung pentru IoT.