Intretinere baterie laptop
Problema principala a utilizatorului de laptop este autonomia, pentru ca pe acest considerent este cumparat acest tip de echipament: portabilitatea, care daca nu este suficienta, care-va-sa-zica nu prea exista! 🙂 O foarte mare parte din posesorii de laptop nu stiu sa exploateze corect bateria laptopului si, ca urmare, durata de alimentare a laptopului scade considerabil dupa o perioada mai scurta de timp decat ar fi normal. La aceasta se adauga diversele „sfaturi” sau „programele” care promit o prelungire greu de crezut – dubla! – a duratei de utilizare (a vietii bateriei) si a timpului de sustinere a functionarii laptopului. Este util, credem noi, profesionistii de la PC Laptop, ca este necesar sa va ajutam cu cateva sfaturi reale, rezultate din experianta de multi ani in repararea / reconditionarea laptopurilor si a sistemelor de alimentare. Deci vom trece in revista cateva reguli de urmat care va vor aduce beneficii reale in utilizarea laptopului si a bateriei sale.
- Primul sfat se refera la demararea utilizarii laptopului si, implicit a bateriei. Dupa cumpararea laptopului nou, se descarca bateria pana la nivelul de cel mult 3% (NU mai putin) urmata de incarcarea completa, 100%; descarcarea sub acest prag „dauneaza grav sanatatii” bateriei, scurtandu-i viata si micsorandu-i capacitatea de inmagazinare a energiei. Este ferm recomandat ca acest ciclu de incarcare / descarcare sa se faca cel putin odata pe luna, in restul timpului se poate incarca si in situatia in care nu este descarcat foarte tare. Stabiliti oprirea automata a laptopului in momentul cand incarcarea bateriei ajunge la 3%.
- Al doilea sfat este legat de primul: NU exagerati cu aceste cicluri de incarcare / descarcare, pentru ca aceasta este construita sa reziste la un numar finit de cicluri de incarcare / descarcare – in functie de fabricant, de obicei intre 200 si 400 – si trebuie tinut cont ca orice cuplare la priza cu bateria montata in laptop este „vazuta” ca o incarcare a bateriei.
- Daca utilizati laptopul in mod stationar, este indicat sa scoateti bateria din laptop si sa o depozitati intr-un loc cu temperatura intre 20-22 oC, dar, in nici un caz descarcata complet, dar nici incarcata complet ci pe la mijloc, 50-60%.
- Daca nu utilizati laptopul pentru o perioada mai mare de timp din programul zilnic, este indicat sa folositi optiunea „Hibernate”, care economiseste mult mai multa energie (pentru ca opreste laptopul, dar memoreaza aplicatiile deschise si le reia la pornire), optiunea „Stand-by” fiind de preferat pentru pauze mai scurte,de 1-2 ore. De asemenea, este foarte bine sa selectati cel mai bun plan de economisire a energiei in Control Panel / Power Options.
- Un ultim sfat: daca bateria este foarte veche si nu mai este eficienta, nu se mai incarca cum trebuie, este indicat sa o inlocuiti, sau cel putin sa o scoateti din laptop pentru a evita riscul de a deteriora laptopul, prin explozie sau alt mod.
Orice probleme aveti in legatura cu alimentarea laptopului – baterie sau alimentator – puteti apela cu incredere la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si vom stabili, impreuna, solutia optima pentru problema dumneavoastra.
S-auzim numai de bine!