Instrumente hardware pentru diagnoza
Instrumente hardware pentru diagnoza? Ce este un card de diagnoza? Cine sa nu stie un lucru atat de simplu? Pai… cred ca mai nimeni, exceptand, desigur, specialistii adevarati (care exista, totusi, dar nu foarte multi!), care, il utilizeaza chiar, pentru a eficientiza diagnoza computerelor sau laptopurilor care urmeaza a fi reparate, cu atat mai mult cu cat aceasta operatie este una cat se poate de precisa, „greselile” umane fiind cu totul evitate.
Aceste instrumente hardware pentru diagnoza au fost create de marii producatori de placi de baza, in ideea de a mari calitatea serviciilor de depanare, pentru eficientizarea lui dar si pentru a indeparta factorul de decizie uman din acest proces de reparare.
La pornirea calculatorului sau laptopului, BIOS-ul efectueaza niste operatii de diagnosticare a componentelor hardware denumit POST – Power On Self Test – etapele testarii generand un cod hexa care este vizualizat pe un display, diagnosticarea fiind facuta functie de aceste coduri, foarte simplu si foarte exact. In acelasi timp, daca se sesizeaza o eroare, computerul emite si un numar de beep-uri diferite si ca numar si ca lungime (scurte sau lungi), care pot oferi informatii foarte importante despre eroarea depistata, inainte de a trece la interpretarea codurilor hexa afisate pe display.
Astfel:
-
- 1 beep Eroare la reimprospatarea memoriei – De verificat DRAM-urile
- 2 beep-uri Eroare de paritate – Memorii defecte
- 3 beep-uri Eroare RAM – Memoria nu poate fi scrisa
- 4 beep-uri Ceasul sistemului nu functioneaza – Eroare foarte grava
- 5 beep-uri Eroare CPU – Procesorul nu functioneaza
- 6 beep-uri Eroare la controlerul tastaturii; procesorul nu intra in mod virtual
- 7 beep-uri Eroare semnalata de procesor in logica intreruperilor
- 8 beep-uri Eroare la scrierea/citirea mem. video – Placa grafica lipsa/defecta
- 9 beep-uri ROM – BIOS defect
- 10 beep-uri Eroare la registrul „Shutdown” al CMOS
- 11 beep-uri Eroare la cache-ul L2 – Chipurile cache-ului defecte
- 2 beep-uri scurte Eroare in procesul POST – Testarea hardware-ului esuata
- 1 lung + 2 scurte Defectiuni la partea grafica (baleiaj)
- 1 lung + 3 scurte Eroare la placa grafica – GRAM, RAMDAC, monitor
Printre cele mai uzuale instrumente hardware pentru diagnoza se afla cardul de diagnoza despre care vom vorbi in urmatotrul articol: Cardul de diagnoza si interpretarea codurilor hexa.
Daca aveti probleme sau doriti informatii, de orice fel din domeniul IT, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim de bine!