Cardul de diagnoza si interpretarea codurilor hexa

Cardul de diagnoza si interpretarea codurilor hexa

 

Cardul de diagnoza - ST8667

Cardul de diagnoza – ST8667

Cardul de diagnoza este un instrument de lucru foarte util intr-un Service si mult timp a fost „secretul” firmelor mari de reparatii tehnica de calcul. Dupa cum spuneam in articolul precedent, cardul de diagnoza – „oficial” se numeste Post Diagnostic Card – eficientizeaza si mareste calitatea serviciilor si, in acelas timp, inlatura decizia umana – care, de multe ori poate fi eronata („A gresi e omeneste”, nu?) – din acest proces complex care se numeste diagnoza. Dupa cum spune si numele, cardul de diagnoza utilizeaza testul de diagnostic al BIOS-ului: Power On Self Test – POST.

Acest mic dispozitiv se poate utiliza pentru diagnosticarea oricarui tip de sistem acre are BIOS, fie desktop, laptop sau mini-PC, conectandu-se la o interfata USB sau LPT ori la un slot PCI / ISA, mini-PCI sau mini-PCIE, informatia – codurile de eroare – fiind afisata pe un mic display pe care il are acesta. Tot pe card mai exista si LED-urile care urmaresc tensiunea necesara alimentarii, pentru functionarea corecta a componentelor. Reamintim ca rutina POST executa teste , la pornirea computerului, pentru a verifica componentele hardware existente: procesor, memoria RAM, controlerul de intreruperi, DMA etc. si, in acelasi timp, initializeazaplacile de extensie.

Lista detaliata si exacta a codurilor de eroare se gaseste pe site-ul producatorului de BIOS, dar si in manualul produsului, pe care il primiti la cumpararea echipamentului. Vom exemplifica mai jos cateva din aceste coduri, pentru cele mai utilizate variante de BIOS.

 

Coduri AWARD

03Flag resister test
06CPU register test
09System hardware initialization
0CBIOS checksum
0FDMA page register initialization
12Test DMA address and count registers
15DMA initialization
18Timer test
1BTimer initialization
1EStart RAM initialization
21Test base 64K of RAM
24Setup init. and temp stack
27Initialize PIC
2AInterrupt mask register test
2DHot interrupt test
30V40 DMA if present
33Verify system clock initialization
36Keyboard test
39Setup interrupt table
3CRead system configuration switches
3FVideo test
42Serial port determination
45Parallel port determination
48Game port determination
4BCopyright message display
4ECalculation of CPU speed
54Test of system memory
55Floppy drive test
57System initialized before boot
5ACall to Int 19

 

Codurile aferente altor variante de BIOS veti gasi in urmatorul articol: Coduri hex de diagnosticare a computerului.

 

Daca aveti probleme sau doriti informatii, de orice fel din domeniul IT, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la  0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

S-auzim de bine!

 

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.