Inlocuirea unitatii DVD cu un hard disk

Inlocuirea unitatii DVD cu un hard disk

 

Inlocuirea unitatii DVD cu un hard disk - Caddy

Inlocuirea unitatii DVD cu un hard disk – Caddy

Problema a aparut si s-a cautat si gasit si rezolvarea, in momentul cand s-a constatat ca utilizarea unitatii DVD este din ce in ce mai rara, in prezent fiind preferate stick-urile, iar pentru instalarea programelor mari sau a sistemelor de operare, imaginile .iso; daca este intr-adevar necesar un DVD-ROM, se poate utiliza, in bune conditiuni, unul extern.

Necesitatea unui al doilea har disk este impusa, in primul rand, de imbunatatirea performantei sistemului prin adaugarea unui SSD pentru sistemul de operare si programele importante, care necesita viteza de rulare, sau, la sistemele care au deja un SSD, pentru prelungirea duratei de viata a acestuia (stiind ca acestea au un numar finit de accesari) prin preluarea de catre un al doilea dispozitiv – de preferinta hard disk, pentru o capacitate foarte mare de stocare – a fisierelor foarte mari si care sunt accesate mai rar.

Pentru ca dimensiunile difera, in cele mai multe cazuri, apare necesitatea achizitionarii unui adaptor – Hard Drive Bay Adapter – care se numeste uzual „Caddy”, din diverse surse interne (HDDCaddy sau eMAG) sau externe (eBay). Singura grija este ca acesta sa aiba acelasi conector ca DVD-ROM-ul sau DVD-Writer-ul. Iar sfatul „de baza” este sa nu va ganditi cumva sa achizitionati unul din plastic! Exista posibilitatea ca hard disk-ul sa se incalzeasca, cateodata ceva mai mult, si sa deformeze tot ce este este „deformabil” la temperaturi mai inalte.

In continuare, cateva indicatii de montare.

Daca firma de la care ati achizitionat caddy-ul este o firma „serioasa”, acesta va veni cu o surubelnita, care urmeaza a fi utilizata la insurubarea suruburilor proprii, prevazute pentru fixarea hard disk-ului; atentie, la introducerea hard disk-ului, trebuie mai intai desurubati aceste suruburi, care initial, sunt stranse!

Operatia de inlocuirea unitatii DVD cu un hard disk debuteaza cu scoaterea bateriei laptopului, pentru a evita scurtcircuitarile accidentale (suruburi cazute, surubelnita), apoi se scot suruburile de blocare pe pozitie a DVD-ROM-ului si se scoate, cu atentie, mai intai cu o surubelnita mica, pana iese suficient pentru a fi apucat si extras cu mana. Veti vedea o lamela cu gaura prinsa de unitate cu doua suruburi, pe care le veti desuruba pentru a o scoate si monta pe caddy. Urmeaza scoaterea capacului DVD-Writer-ului, cel care se vede din exterior, de asemenea cu mare grija pentru ca este din plastic si se poate crapa, capac ce se va monta, de asemenea, pe caddy.

Si cu asta… basta! Introduceti caddy-ul in locul DWD-Writerului, strangeti suruburile de fixare, montati bateria si porniti laptopul pentru a verifica daca al doilea hard disk a fost detectat corect de sistemul de operare.

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

S-auzim numai si numai de bine!

1 comentariu. Ai ceva de adaugat?

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  1. Am montat un adaptor in locul dvd-ului cu un hdd si la închiderea laptopului in loc sa se inchida el ramane deschis si pe langa asta a dat si acea eroare ecranul albastru.exista vreo rezolvare.multumesc.biosul este la zi.