Ultimul tip de amenintare online sunt certificatele web false

Ultimul tip de amenintare online sunt certificatele web false

 

Putini dintre utilizatorii de internet sunt interesati sau stiu despre certificatele web (sau root certificate) si aceasta notiune pare a fi destul de complexa, odata ce nu stiu nimic despre ea. Aceste certificate web false pot fi foarte periculoase, cu atat mai mult cu cat nu sunt identificte de programele anti-virus sau anti-malware. Problema este ca, desi problema exista de mai mult timp, ea nu apare la suprafata decat in momentul unui scandal de proportii, iar atunci deja problema a luat amploare. In cazul acesta, Superfish de la Lenovo si eDellRoot de la Dell au fost cele care au convins Microsoft sa creeze un utilitar care sa verifice certificatele din sistem. Recomandarea ferma este sa se ruleze programul pe TOATE computerele, si cele vechi si cele noi, pe sistemele Lenovo, Superfish exista din prima zi!

Ultimul tip de amenintare online sunt certificatele web false

Ultimul tip de amenintare online sunt certificatele web false

Programul se numeste Sigcheck si se poate descarca urmand link-ul atasat numelui. Din pacate nu ruleaza decat in fereastra DOS, prin linie de comanda. Nu va speriati insa, este foarte usor, daca urmati indicatiile urmatoare. Mergeti in folderul unde ati descarcat programul (atentie, poate fi necesar sa-l dezarhivati, daca l-ati descarcat sum forma de arhiva, cu extensia .zip) si faceti click – dreapta pe un spatiu gol din folder si alegeti „Open command window here”. Va aparea o fereastra cu fond negru (vezi foto) unde, pe linia de comanda, va trebui sa introduceti „sigcheck –tv” dar fara ghilimele si apasati Enter. Se vor compara certificatele din computerul dumneavoastra cu lista de certificate aprobate de Microsoft, si daca toate sunt in regula, va aparea „No certificates found”, lucru care ar trebui sa va bucure enorm pentru ca nu sunteti expusi nici unui pericol de acest gen.

Daca apare o lista de certificate – si daca aveti un sistem Lenovo ar trebui sa apara Superfish – atunci treburile se complica. Dar nu disperati, le vom rezolva intr-un articol viitor: Cum scapam de certificatele web false.

Daca aveti probleme cu sistemele de calcul – orice fel de probleme – va asteptam sa sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunoștințele lor vaste, rezolvand prompt si profesionist problemele, garantat!

Intotdeauna, parerea dumneavoastra conteaza pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne comunicati parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

 

S-auzim numai de bine!

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.