Despre memoria virtuala ?
Spuneam in articolul precedent despre memoria virtuala este un fisier, special, ce-i drept, dar care este, totusi, un fisier si este scris pe hard disk, deci va avea viteza limitata de performantele hardisk-ului. Sa ne reamintim, viteza de transfer a memoriei este cu mult mai mare decat a unui hard disk, oricat de performant ar fi el. Astfel ca nu e de dorit sa se ajunga la accesarea acestei memorii virtuale (decat ca un mijloc de a preveni bloacarea computerului), deci trebuie sa avem o cantitate de memorie suficienta, dar care sa poata sa fie accesata de procesor. Totusi, sa vedem ce este si ce face aceasta memorie virtuala.
Memoria virtuala – sau memoria „falsa” sau memoria paginata – este, cum am mai spus, un fisier scris pe hard disk, de marime aprozimativ 3 GB care este utilizata de procesor in momentul cand memoria RAM „se umple”, pentru a nu bloca laptopul sau calculatorul. Deci, decat sa nu mearga deloc, mai bine sa mearga foarte incet, pana rezolvam problema, adica eliberam spatiul din memoria RAM. Asta, desigur, ati observat-o si singuri. Sa vedem, macar de curiozitate, nu?, cum care este mecanismul de functionare al acestei memorii. In momentul cand memoria RAM s-a umplut si noi dorim sa mai deschidem un fisier sau o aplicatie, sistemul de operare, care „stie” ce fisiere sunt necesare in clipa aceea si care nu, le ia pe cele care stau in asteptare si le multa in memoria virtuala, pentru a face loc celor utile programului pe care l-ai pornit. In momentul in care doresti sa revii la programul deschis anterior, se incepe iar activitatea de mutare: se iau alte fisiere din RAM care „stau degeaba” si se muta in „page files” si le ia pe cele necesare si le aduce inapoi in memoria RAM. Ei, toata munca asta dureaza… vedeti ca LED-ul care indica functionarea hard disk-ului palpaie de nebun si nu stiti ce se întâmpla, pentru ca in clipa aceea nu lucrati nimic, asteptati doar se „trezeasca” programul deschis mai de demult si lasat… in asteptare!
Mai trebuie sa stiti despre memoria virtuala ca se poate ajusta de catre fiecare utilizator in parte si e foarte usor de facut acest lucru, daca stii cum! Si iata cum – urmariti poza alaturata: Control Panel / System / tab-ul Advenced / Settings / tab-ul Advenced / Change. Initial veti gasi memoria paginata la aproximativ 3 GB. Succes!
Tot despre memoria virtuala mai trebuie sa stiti ca in Linux este prevazuta o partitie speciala pentru acest lucru, numita Swap.
Daca aveti probleme, de orice fel, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si va vom consilia si rezolva toate problemele, prompt si profesional!
Va asteptam, oricand!