De cate feluri sunt memoriile RAM?
De foarte multe feluri – ar suna un raspuns foarte concis si deloc „prietenos”! Toti am auzit de memorie RAM, de DRAM, SRAM, DDR1, 2, 3, unii chiar de SDR, apoi de SIMM, DIMM, iar cei mai „in tema” stiu chiar de frecventa, latenta… dar toate sunt putin amalgamate si, mai ales daca intentionam sa cumparam un sistem de calcul, ar fi foate necesar sa stim „cu ce se mananca” aceasta memorie RAM!
Sa o luam metodic! Intr-o prima clasificare, memoriile sunt statice (SRAM – static RAM) si dinamice (DRAM – Dynamic RAM). In memoria SRAM datele nu sunt re-improspatate pentru a nu se pierde si acest fapt le face foarte scumpe; memoriile cache sunt de acest tip. Memoria dinamica, DRAM, reincarca datele cu o frecventa stabilita de producatorul memoriei – 800 MHz., 1066 MHz., 1333 MHz. etc., pentru a nu se pierde. Toate memoriile utilizate in computerele uzuale sunt DRAM.
Acum, rebuie sa stiti ca si aceste memorii DRAM pot fi de doua feluri: SIMM si DIMM. SIMM-urile sunt memoriile „copilariei” computerelor, primele aparute si inseamna Single Inline Memory Module (Modul de Memorie Singura in Linie) , si trebuiau puse cate doua in calculator: pentru acoperirea benzii de 64 de biti (pana la aparitia procesorului Pentium 1 pe 64 de biti), adica pentru a obtine 64 MB de RAM, trebuiau puse doua placute de 32 MB. Logic, urmatorul pas a fost aparitia memoriei duale in linie, adica Dual Inline Memory Module – DIMM – si in acest caz a fost posibila utilizarea unei singure placute in loc de doua. Memoriile SIMM, normal, nu se mai fabrica.
Memoriile DRAM, in functie de capacitatea de memorie de pe placuta, sunt DDR 1 – 1 GB pe placuta si 200-400 MHz., DDR2 – 4 GB / 400-1066 MHz., DDR3 – 8 GB /1066-2133 MHz., DDR4 – 8 GB / 2133-3333 MHz., DDR1 fiind cu 184 de pini iar celelalte cu 240 de pini.
De retinut ca, pe cat posibil, trebuie sa fie placute identice in sloturile computerului, preferabil si de acelasi producator, pentru ca, trebuie sa stiti ca daca puneti doua memorii care lucreaza la frecvente diferite, computerul va accesa memoriile la frecventa cea mai mica.
Despre latenta, aceasta este timpul de asteptare la incarcare si, evident, cu cat este mai scurt, cu atat mai bine! Se masoara in nanosecunde (ns).
Atentie, mai exista o varianta de DRAM care se numeste SDRAM – Synchronus Dynamic Random Access Memory – adica Memorie Dinamica Sincronizabila cu Acces Aleatoriu, si se sincronizeaza cu BUS-ul placii de baza. TOATE memoriile din prezent sunt SDRAM!
Dar… despre cel mai bun browser Web, nu v-ar interesa?
Daca aveti probleme, de orice fel, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si va vom lamuri si rezolva toate problemele, la nivel profesional!
Va asteptam!