Despre eficienta sursei de alimentare
Despre eficienta sursei de alimentare am spus cate ceva in articolul precedent, conchideam chiar ca, desi pare ciudat la prima vedere, o sursa de putere mica poate fi mult mai scumpa decat una cu putere mai mare, avantajele acesteia fiind „consistente”: consum redus de la retea, caldura disipata (adica energie pierduta) mai mica, consum redus pentru racire (ventilatoare) si o „viata” mai lunga a componentelor din jur, dar si a celor alimentate de ea. Sa vedem, in continuare, ce alte elemente care tin de aceasta caracteristica, eficienta, mai sunt de luat in consideratie la alegerea unei surse potrivite necesitatilor unui utilizator obisnuit.
Despre eficienta sursei de alimentare trebuie spus, pentru ca nu se cunoaste acest lucru foarte bine, ca NU este aceeasi in toata gama de incarcare ci este variabila cu aceasta. Astfel, eficienta maxima a unei surse este maxima in domeniul 40 % – 60 % incarcare. De asemenea, despre eficienta sursei de alimentare se poate spune ca aceasta creste cu tensiunea de alimentare, insa in aceasta directie nu se poate face nimic, in Europa standardul este de 220 Vca. Dar este de remarcat ca este superioara celei din S.U.A., spre exemplu, unde tenisunea retelei este de 110 V.! J
Ce rezulta in asta? Ca trebuie sa alegem o sursa cu o putere mult mai mare decat este necesara, astfel incat sa ne incadram in domeniul de 40 % – 60 %, adica, la modul ideal, de doua ori mai mare!
Dupa cum se observa in fotografia alaturata, la incarcari mici, de 10% – 20 %, cat si la incarcarea maxima, de 80% – 100%, eficienta este destul de scazuta.
Continuand exemplul din articolul precedent, computerul nostru nu va consuma constant 410 W, existand perioade cand va fi utilizat pentru lucrari obisnuite – preponderent navigare pe internet – si perioade cand va fi utilizat pentru lucrari complexe, sau jocuri, cand va fi nevoie de putere maxima, si, dupa cum am vazut, in aceste domenii eficienta este minima! In aceasta situatie, va trebui sa analizam putin perioadele de timp in care efectuam aceste activitati, pentru a stabili daca este mai bine sa alegem o sursa mai mica, 500 W – 550 W, pentru a fi eficiente in domeniul de incarcare 200 W – 250 W, sau de 650 W daca se va utiliza computerul pentru jocuri, deci la consum maxim, de 380 W – 400 W. De asemenea, trebuie tinut cont si de faptul ca o sursa de 450 W incarcata la maximum, 410W – din exemplul precedent – va degaja foarte multa caldura, sistemul va consuma mai multa energie pentru racire (ventilatoare turate la maximum) si va fi, normal, mult mai zgomotos, pe cand o sursa de 650 W va functiona mult mai relaxat, ventilatoarele vor fi la minimum si sistemul intreg va fi mai rece.
In urmatorul articol vom discuta despre Standardele surselor de alimentare ale computerelor.
Daca aveti probleme sau doriti informatii, de orice fel din domeniul IT, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim de bine!