Standardele surselor de alimentare ale computerelor
Standardele surselor de alimentare ale computerelor au aparut din necesitatea de a reglementa calitatea, forma, caracteristicile etc. ale acesteia. Primul standard a aparut in anul 1986, fiind introdus de catre IBM – standardul AT – iar dupa zece ani, in 1996, standardul ATX de la Intel, pentru componentele realizate de ei, respectiv microprocesorul si chipset-urile pentru placi de baza.
Exista patru tipuri de surse, respectiv de standarde: AT (primul), ATX (cel mai utilizat), ATX – 2 (cel mai nou) si EPS12V (pentru servere entry – level), acesta din urma fiind introdus in 2007 de SSI (Server System Infrastructure) si care contine, in plus, un nou conector pentru alimentarea procesorului.
Despre primul nu cred ca are rost sa discutam, in prezent nu mai este utilizat, asadar vom prezenta standardul ATX, cel mai utilizat la ora actuala.
Standardul a introdus trei tipuri de conectori de alimentare:
- „conectorul Molex”, cu 4 pini, transferat direct din standardul AT: + 5 V si + 12 V pentru alimentarea hard disk-urilor PATA, floppy de 5,25”, CD-ROM si alte periferice;
- „conectorul Berg”, tot cu 4 pini si tot preluat din standardul AT: + 5 V si + 12 V pentru unitati floppy si altye periferice;
- „conectorul Molex Mini-Fit Jr.”, cu 20 de pini, nou la acest standard, conector pentru placa de baza.
Mai poate fi adaugat, in caz de necesitate, un conector suplimentar cu 6 pini, care sa aduca + 3,3 V si + 5 V pe placa de baza. Tensiunea de + 3,3 V poate fi necesara la regulatorul de tensiune al procesorului, iar tensiunea de + 5 V poate fi necesara in situatiile in care nu se poate transfera suficienta energie prin conectorul obisnuit cu 20 de pini.
Specificatia distribuirii puterii in sursa a impus ca cea mai mare putere sa fie furnizata pe + 3,3 V si + 5 V, pentru ca majoritatea componentelor (procesor, memorie RAM, cardurile ISA, PCI si AGP) utilizeaza aceasta tensiune, in timp ce motoarele hard disk-urilor, CD – ROM –urilor Floppy Disk-urilor si a altor dispozitive periferice, folosesc, de regula, + 12 V.
In urmatoarele articole o sa vedem in ce directie a evoluat acest standard, de la aparitie pana in zilele noastre: Evolutia standardului ATX.
Daca aveti probleme sau doriti informatii, de orice fel din domeniul IT, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim numai de bine!