Alte caracteristici importante in alegerea sursei
Alte caracteristici importante in alegerea sursei, odata stabilita puterea totala necesara, pe puncte de consum, care au un rol important in luarea deciziei finale, vor fi detaliate in urmatoarele articole, dar nu inainte de a mai mentiona o optiune pe care este recomandabil sa o folosim, cea a verificarii online a calcului puterii sursei despre care am vorbit in articolul anterior, pe un site specializat, outervision.com, unde va trebui sa introducem componentele sistemului nostru.
In articolul precedent, stabileam, prin calcul, ca puterea necesara sistemului este de 410 W, insa va trebui sa alegem o sursa mai mare, de 450 W, 500 W sau chiar 600 W! De ce asta? Pentru ca – si sici ajungem la o alta caracteristica importanta – eficienta – sursa nu va oferi niciodata puterea calculata, ea neputand avea o eficienta de 100%. Probabil stiti asta, randamentul oricarui echipament este subunitar, o parte din energie transformandu-se in caldura (doar sursele se incalzesc, de asta au ventilator de racire, nu? Incalzirea aceasta este, de fapt, pierdere de energie datorata rezistentei electrice a cablurilor de transfer sau a dispozitivelor care coboara tensiunea la valorile dorite), astfel incat, cu cat randamentul este mai mic – si sursa se incalzeste mai tare – cu atat va trebui sa alegem o sursa mai mare, penru ca dupa pierderi, sa ne ramana puterea necesara.
Daci, ce eset eficienta? Simplu: raportul dintre puterea oferita, pusa la dispozitia echipamentului pe care-l alimenteaza si puterea pe care o ia din reteaua de alimentare, pe care o „consuma” de la priza. Va rezulta, evident, o valoare subunitara, iar daca dorim sa o exprimam in procente, va trebui sa o inmultim cu 100, si o sa spunem „X la suta” (x%). Ca exemplu, daca luam puterea necesara noua, de 410 W iar sursa consuma 550 W, atunci randamentul va fi 410:550 = 0,745 x 100 = 74,5%.
Cred ca ati inteles cat de importanta este aceasta caracteristica, ea insemnand un consum redus de la retea (factura mai mica! J ) si caldura mai putina in interiorul sursei si chiar in interiorul carcasei, ceea ce mai inseamna si o temperatura mai mica aplicata pieselor din jur (inclusiv a placii de baza si a celei video) si deci o viata mai lunga a acestora.
Rezumand, veti putea alege o sursa de 500 W daca are randamentul de 82% sau 550 W daca are doar 75%, iar daca gasiti una de 91%, chiar de 450 W. Sa nu va mire faptul ca veti gasi surse „mai mici” dar cu preturi mai mari! Acestea sunt mai mici dar au randamentul mai mare! Si chiar daca dati un ban in plus, acesta se amortizeaza repede, prin economia realizata prin consumul redus si prin prelungirea duratei de viata a componentelor computerului.
Despre eficienta mai sunt multe de spus, asa incat vom continua si in urmatorul articol: Despre eficienta sursei de alimentare.
Daca aveti probleme sau doriti informatii, de orice fel din domeniul IT, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim de bine!