Despre diagnosticarea hardurilor prin SMART

Despre diagnosticarea hardurilor prin SMART

 

Despre diagnosticarea hardurilor prin SMART

Despre diagnosticarea hardurilor prin SMART

Reaminim ca SMART este acronimul din limba engleza a Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology, adica Tehnologia de Analiza si Raportare prin Auto-Monitorizare, care a fost dezvoltata incepand cu anul 1992 si implementata de majoritatea marilor producatori de hard disk-uri: Seagate, Samsung, Maxtor, Western Digital, Hitachi, Kingston, Fujitsu.

 

 

Tehnologia utilizeaza valori normalizate a parametrilor de functionare, care se calculeaza cu formula INT[N-(rawvalue/maxrawvalue)xN], unde variabila „rawvalue ia valori intre zero si „maxrawvalue”, adica valoarea maxima pe care o poate lua variabila, iar N este valoarea dependenta de producator, care poate lua valorile 100, 200 sau 253. Se foloseste aceasta modalitate pentru a reprezenta performantele hard disk-ului independent de valoarea rawvalue care este dependenta si variaza functie de producator. Valoarea normalizata este zero cand rawvalue are valoarea maxima si are valoarea maxima in conditiile in care rawvalue este zero. In general parametrii SMART pleaca de la valoarea maxima (100, 200 sau 253) si scade in timp pana spre valoarea minima de prag, care, de asemenea, este stabilita pentru fiecare parametru in parte si variaza intre anumite limite de la producator la producator. Pentru o mai buna intelegere, sa luam un exemplu, cel al parametrului Write Error Count. Acesta are o valoare „bruta” de 156, care corespunde valorii normalizate de 200. Cea mai mica valoare inregistrata (normalizata) la momentul verificarii este 195. Pragul stabilit pentru acest parametru fiind 51, in momentul cand aceasta valoare va fi atinsa in mod constant, se impune imediat a se face o salvare de siguranta si… schimbarea hard disk-ului.

 

Exista foarte multe programe, unele chiar gratuite, care ne pot ajuta sa previzionam cu oarecare timp inainte circumstantele defectarii hard disk-ului, unele folosind cu precadere „functia” SMART a acestuia si in urmatoarele articole vom incerca sa vorbim despre unele dintre acestea, urmand ca dumneavoastra sa alegeti pe cel care vise pare ca este mai „compatibil” cu cerintele proprii. Urmatorul va fi Programe de diagnosticare care utilizeaza SMART.

 

Daca aveti vreo problema cu sistemul dumneavoastra de calcul, oricare ar fi el, sunati la PC Laptop0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor testa rapid si profesionist hard disk-ul sau intregul sistem si veti sti daca aveti sau de ce sa va ingrijorati.

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

 

S-auzim numai si numai de bine!

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.