Despre configuratia RAID a harddiskurilor
Despre configuratia RAID a harddiskurilor, un utilizator obisnuit nu stie mare lucru, de obicei – si o spun din experienta proprie – stie doar ca sunt necesare doua harddiskuri, identice, si ca informatia va fi scrisa concomitent pe ambele, astfel incat daca se defecteaza unul, fisierele se vor regasi, intacte, pe celalalt. Majoritatea nu folosesc acest concept pentru ca, „logic”, de ce sa folosesc doua harddiskuri si sa beneficiez doar de capacitatea de stocare a unuia… ba chiar si unii „specialisti” din service-uri recomanda – si o si fac – dezafectarea acestuia din BIOS-ul placi de baza!Absolut gresit! Una din configuratiile RAID, dupa cum veti vedea, chiar utilizeaza toata capacitatea de stocare a celor doua harduri si imbunatateste sensibil performanta acestora prin scurtarea timpilor de acces (viteza mai mare) si toleranta imbunatatita la erori.
Deci, sa vedem, mai intai, ce inseamna RAID – se citeste „REID” – si care este „menirea” acestei configuratii.
RAID – este acronimul expresiei englezesti „Redundant Array of Inexpensive Disks”, care mai tarziu a devenit (si a ramas) „Redundant Array of Independent Disks” – este o configuratie speciala de hard disk-uri care urmareste scurtarea timpilor de acces la informatiile scrise pe acestea si conferirea unei mai bune tolerante la erori. Ulterior au aparut, dupa cum vom vedea mai tarziu, si configuratii care au pus accest pe siguranta si protectia datelor, mai mult decat imbunatatirea performantelor hardurilor. Evident ca protectia functioneaza doar impotriva defectarii hardurilor – nu si a pierderilor de date cauzate de alti factori, cum ar fi virusii – si nu se substituie sub nici o forma back-up-urilor periodice.
Mai trebuie mentionat ca unele configuratii RAID necesita cel putin 4 (patru) hard disk-uri, fie ele si „Inexpensive” (ieftine), cum se numeau la inceput, sau „Independente”, cum se numesc in prezent. In timp au aparut multe configuratii, acum sunt in jur de 10, insa mai utilizate sunt 6, celelalte 4 fiind combinatii ale acestora.
Despre configuratia RAID a harddiskurilor vom discuta in articolul urmator, Configuratii de baza RAID, vom incerca sa le definim pe acestea 6 mai importante, urmand ca pe celelalte sa le descoperiti singuri, avand deja cunostintele de baza despre ceea ce inseamna cu adevarat conceptul RAID.
Daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!