Configuratii de baza RAID

Configuratii de baza RAID

 

Configuratii de baza RAID - Mirroring

Configuratii de baza RAID – Mirroring

Configuratii de baza RAID sunt destul de multe, dar ele se pot sistematiza in trei tipuri de baza:

  • Mirroring. Este cea care persista in mintea majoritatii utilizatorilor de computere, fie ele portabile sau nu – se stocheaza automat o copie a datelor de pe un harddisk pe celalalt sau pe altele. Dupa cum ii spune si numele, este o copie „in oglinda”;
  • Data striping. In raducere, inseamna „date intretesute”, aceasta insemnand ca datele vor fi inscriptionate pe mai multe hard disk-uri, alternativ, intretesut;
  • Error correction. Acesta este ceva mai sofisticat, necesita discuri suplimentare pe care se inregistreaza informatia de verificare in vederea detectarii si corectarii erorilor care apar.

Configuratiile de baza RAID, dar si celelalte, utilizeaza, obligatoriu, unul dintre tipurile mentionate mai sus.

Alegerea configuratiei RAID este extrem de importanta si trebuie facuta strict in concordanta cu necesitatile utilizatorului, nici una nefiind perfecta, fiecare avand atat avantaje certe, dar si dejavantaje, la fel de importante. Spre exemplu, primul tip, mirroring, este foarte avantajos pentru citirea datelor, care se face de pe ambele dicuri odata, dar daca avem in vedere viteza de scriere, atunci nu mai este la fel de avantajos pentru ca sistemul, dupa scrierea unei informatii pe ambele discuri, va solicita confirmarea corectitudinii datelor scrise, ceea ce incetineste semnificativ operatiunea. Al doilea tip, data striping, este foarte avantajos pentru marirea performantelor, pentru ca se vor citi datele de pe mai multe discuri, concomitent, in vreme ce tipul error correction este mult mai lent pentru ca, desi datele sunt citite din mai multe locuri odata, ele sunt comparate intre ele pentru detectarea erorilor.

In concluzie, scopul acestor configuratii RAID este acela de a imbunatati semnificativ siguranta datelor (a informatiilor critice sau foarte importante ale companiilor) sau a performantelor de viteza, necesare, spre exemplu, la transmiterea diverselor emisiuni TV la cerere (TV on demand).

Configuratiile diferite afecteaza diferit stabilitatea si performantele sistemului, utilizarea mai multor discuri crescand probabilitatea caunul dintre ele sa se defecteze.

In articolul urmator Configuratiile RAID cele mai utilizate.

Daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu  – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in  zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.

Nu uitati sa sunati inainte la telefon  0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!

[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

Pe maine!

 

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.