De ce sa utilizam semnatura digitala
De ce sa utilizam semnatura digitala si nu pe cea olografa, peste care se poate pune si o ștampila, care se poate expertiza grafologic pentru a-i testa veridicitatea, si care este atat de simplu de utilizat: nu trebuie decat un instrument de scris sau o tusiera – in caz ca dorim sa certificam documentul cu amprenta proprie, care, dupa cum se stie, este absolut unica!
Motivele care va vor arata, fara putinta de tagada de ce sa utilizam semnatura digitala sunt foarte multe, vom mentiona in continuare doar pe cele a caror importanta este atat de „la vedere” incat nu poate fi nicidecum contestata.
Primul dintre ele este Integritatea. Ce inseamna asta? Inseamna – dupa cum spune si denumirea – ca documentul este nemodificat, deci este o garantie a integritatii lui, orice modificare fiind foarte repede depistata de catre destinatar prin folosirea cheilor de verificare.
De maxima importanta este urmatorul motiv: Autenticitatea. Semnatura digitala autentifica sursa documentului. In situatia in care dreptul de proprietate asupra semnaturii digitale apartine unei persoane fizice, aceasta arata ca documentul a fost emis de catre acea persoana. Este foarte adevarat ca documentul care a fost semnat digital poate sa contina informatii incorecte sau neadevarate, cel care semneaza fiind obligat sa-si asume aceasta responsabilitate a veridicitatii informatiilor intrucat semnatura digitala nu garanteaza continutul documentului.
Pentru a accentua si mai mult importanta semnaturii digitale, sa presupunem urmatorul scenariu. O firma de contabilitate trimite administratorului firmei un document financiar care sa-i servesca pentru obtinerea unui credit de la o banca, document semnat digital. Administratorul face cateva modificari, in pentru a se asigura ca va obtine acest credit, si il inainteaza bancii. Banca verifica semnatura digitala, o invalideaza, pentru ca hash-ul documentului nu corespunde cu cel inaintat de catre semnatar. In acest caz, cel care a semnat documentul – firma de contabilitate – nu va putea fi trasa la raspundere pentru ca este foarte clar ca documentul a fost mdificat dupa emitere, lucru care n-ar fi putut fi demonstrat in cazul semnaturii olografe.
Daca tot va mai intrebati de ce sa utilizam semnatura digitala, argumentele de mai sus nefiind suficiente (asta inseamna sa fii „carcotas” J ), va mai furnizez unul: Non-repudierea. Asta inseamna ca odata semnat un document semnat cu o semnatura digitala valida, emitentul documentului, mai bine zis semnatarul lui, nu poate nega ca a semnat acest document si este responsabil pentru cuprinsul acestuia. In scenariul de mai sus, dac firma de contabilitate a facut greseli in document, este complet responsabila pentru acestea, documentul fiind semnat de catre ea.
Pentru a merge mai departe cu aceasta tema interesanta si de viitor, in urmatorul articol veti afla despre „Certificatul digital calificat”.
In caz ca aveti nevoie de informatii, sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!