Certificatul digital calificat
Certificatul digital calificat este, de fapt, o colectie de informatii in format electronic, ce arata ce legatura este intre datele de verificare ale semnaturii electronice si autorul documentului, confirmand ca acesta este cel ce este indreptatit sa semneze, deci ii confirma identitatea. Aceste certificate sunt emise doar de furnizori autorizati, registrul acestora putand fi gasit la mcsi.ro.
Reglementarea acestor certificate este data de Legea nr. 455/2001, si anume la art. 40 care spune – citez:
Certificatul calificat eliberat de catre un furnizor de servicii de certificare cu domiciliul sau cu sediul intr-un alt stat este recunoscut ca fiind echivalent din punct de vedere al efectelor juridice cu certificatul calificat eliberat de un furnizor de servicii de certificare cu domiciliul sau cu sediul in Romania, daca:
– furnizorul de servicii de certificare cu domiciliul sau sediul in alt stat a fost acreditat in cadrul regimului de acreditare, in conditiile prevazute de prezenta lege;
– un furnizor de servicii de certificare acreditat, cu domiciliul sau cu sediul in Romania, garanteaza certificatul;
– certificatul sau furnizorul de servicii de certificare care l-a eliberat este recunoscut prin aplicarea unui acord bilateral sau multilateral intre Romania si alte state sau organizatii internationale, pe baza de reciprocitate.
Lista tarilor din UE care recunosc aceste certificate emise de furnizorii de astfel de servicii din Romania cuprinde Germania, Suedia, Polonia, Slovacia, Cehia, Slovenia, Ungaria, Portugalia, Lituania, Finlanda, Letonia si Danemarca.
Intre certificatul simplu si certificatul digital calificat exista mai multe diferente, cea mai importanta constand in aceea ca acestuia din urma nu i se poate exporta cheia privata sub nici o forma. Mai mult, furnizorul de servicii de acest tip (Autoritatea de Certificare) isi asuma raspunderea in sensul corespondentei dintre persoana care a achizitionat acest serviciu si certificatul digital calificat. Pentru indeplinirea acestor cerinte, Legea nr. 455/2001 impune generarea si stocarea acestei chei de un dispozitiv electronic securizat, care poate fi un e-token (de genul stick USB) sau un smart card (card cu afisaj).
In urmatorul articol vom discuta despre „Dispozitivele utilizate pentru certificatul digital calificat”
In caz ca aveti nevoie de informatii, sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!