Modele constructive ale memoriei RAM

Modele constructive ale memoriei RAM

 

Modele constructive ale memoriei RAM - SIMM cu 30-68-72 pini

Modele constructive ale memoriei RAM – SIMM cu 30-68-72 pini

Initial, circuitele integrate de memorie (cip-urile) se lipeau direct pe placa de baza – este cazul primului model, SIMM (Single Inline Memory Module) – prin intermediul celor 30 de picioruse (pins). A doua varianta, lipita tot pe placa de baza avea 72 de picioruse, avand o latime de banda de 32 biti (fata de numai 8 pentru prima varianta) si avea, ca si prima varianta, cipuri FPM si, mai tarziu, EDO RAM. Primele memorii RAM au fost utilizate la calculatoarele cu procesoare Intel 80286 si 80386, iar cele din modelul al doilea pentru cele 486, Pentium si Pentium Pro, fiind, in acelasi timp si mai rapide.

 

Modele constructive ale memoriei RAM - DIMM cu 168 pini-SDRAM si cu 184 pini-DDR SDRAM

Modele constructive ale memoriei RAM – DIMM cu 168 pini-SDRAM si cu 184 pini-DDR SDRAM

Evolutia a continuat pe linia maririi latimii de banda astfel incat urmatorul model avea 64 biti si s-a numit Dual Inline Memory Module – DIMM, constructiv avand 168 sau 184, in functie de cipurile folosite: SDRAM sau DDR SDRAM (vezi foto). S-au creat si un numar de modele DIMM cu cipuri EDO insa s-a renuntat la ele pentru ca trecerea la DIMM a coincis cu trecerea de la EDO la SDRAM.

 

Modele constructive ale memoriei RAM - Samsung RIMM Memory - RDRAM 6400 128 MB

Modele constructive ale memoriei RAM – Samsung RIMM Memory – RDRAM 6400 128 MB

Un alt tip constructiv este Rambus Inline Memory Module – RIMM – care este modelul constructiv al memoriilor RDRAM,care are tot 184 de pini dar configuratia pinilor si modul de lucru fiind complet diferite.

 

Modele constructive ale memoriei RAM - SO-DIMM cu 200 pini - PC6400 DDR2

Modele constructive ale memoriei RAM – SO-DIMM cu 200 pini – PC6400 DDR2

Mai trebuie amintite memoriile SO-DIMM – Small Outline Dual In-line Memory Module – care au fost create pentru sistemele de calcul portabile, cu 184 pini pentru SDRAM sau 200 pini pentru DDR SDRAM.

 

Pentru a putea fi utilizate in computere, cipurile de memorie sunt inglobate in placute cu conectoare, formand asa-numitele memorii externe, cele mai cunoscute fiind:

Modele constructive ale memoriei RAM - SD Card

Modele constructive ale memoriei RAM – SD Card

  • Secure Digital – SD – foarte raspandit, poate ajunge la 2 TB capacitate si sunt construite in mai multe variante: SDHC (Secure Digital High Capacity), SDXC (… Extended Capacity) si mini-SD sau microSD (vezi foto);

    Modele constructive ale memoriei RAM - CF Card de 1 GB montat in Nikon D200

    Modele constructive ale memoriei RAM – CF Card de 1 GB montat in Nikon D200

  • Compact Flash – CF – primul card portabil, produs de catre compania SanDisk din anul 1994. Fiind construit conform standardului PCMCIA – ATA, se comporta ca si un hard disk. Au doua variante constructive: Type I cu grosime 3,3 mm. si Type II cu grosime 5 mm.
  • Memory Stick – MS – „bagheta de memorie” si poate fi, si el, de mai multe feluri: Memory Stick Duo, Memory Stick Micro, Memory Stick PRO-HG, Memory Stick XC.

In articolul urmator vom vorbi despre… Caracteristicile memoriei RAM pentru laptop

Daca aveti întrebări, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunoștințele lor vaste.

In orice caz, parerea dumneavoastra conteaza pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne comunicati parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

 

S-auzim de bine!

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.