Cum protejezi cu parola un stick USB
De la aparitia sick-urilor USB a devenit aproape o moda sa-ti iei cu tine o serie de documente, unele dintre ele chiar personale, iar odata cu marirea capacitatii de stocare la 16-32-64 GB, chiar si a albumelor de fotografii sau videoclipuri realizate in vacanta. Chiar este aceasta si o metoda de a elibera „memoria” din aparatul foto prin transferul pozelor sau filmuletelor pe un stick. Dar, odata cu stick-ul au aparut si o serie de probleme care, in cazul datelor personale sau foarte personale, pot aduce prejudicii majore daca nu fizice, cel putin imaginii personale! Pericolele se incadreaza, la o prima clasificare, in trei categorii:
- Sa il uiti in computerul de la serviciu si colegii.colegele curioase sa vada/copie continutul si apoi sa te „santajeze” cu el!
- Sa il uiti in computerul de acasa si… copiii sa se joace cu el si din greseala sa ajunga la fotografii pe care nu trebuie sa le vada.
- Sa il pierzi si astfel continutul important aflat pe el – poate si lucrari de la serviciu – sa fie accesate si folosite de catre o persoana care nu are acest drept, ori poate documentele sa fie date publicitatii si sa provoace pagube importante, personale sau firmei.
Evident ca pot fi si alte variante, unele chiar ca si combinatii ale celor de mai sus. In esenta, este indicat ca in toate cazurile sa nu poata fi citite/vizualizate datele de pe stick, in orice forma vor fi fost ele. Deci: cum protejezi cu parola un stick USB ?
Pentru documente, ati citi in articolul precedent Cum protejezi fisierele cu parola, ca cea mai simpla si la indemana metoda este arhivarea cu ajutorul programului WinRAR, care permite chiar criptarea datelor, astel incat nu se pot vedea nici macar denumirea fisiereleo din arhiva. In cazul unui stick insa, trebuie folosita o metoda mai drastica si mai sigura intrucat pot fi foarte multe fisiere si dincele mai diverse formate (documente, fotografii, videoclipuri) si nu mai este convenabila arhivarea. Astfel, ajungem la necesitatea de a folosi un program care sa cripteze toate datele de pe stick, acestea fiind accesibile doar daca stim parola corespunzatoare, pe care o initiem la criptare. Programul recomandat este TrueCrypt, a ajuns la varianta7.2 si il puteti descarca de aici: http://truecrypt.sourceforge.net/. Dupa descarcare va trebui sa alegeti intre cele doua variante pe care le aveti la dispozitie: sa il instalati pe computerul de pe care veti face criptarea sau sa il utilizati ca si pe un program portabil, caz in care nu va fi instalat nimic in directorul System al sistemului de operare – optiunea de ales este „Extract”. Indiferent care varianta ati ales-o, operatiunea e gata! Puteti purcede la criptarea stick-ului si la alungarea stresului cauzat de gandurile negre asociate cu posibilitatea de a ajunge continutul sub ochi nedoriti! J
Despre cum sa-l folositi.. in Cum protejezi un stick cu parola?
Spor la treaba!