Cum ne protejam de Microsoft
Cum ne protejam de Microsoft, care colecteaza prea multe date, unele fara acordul utilizatorului, in acest mod incalcand flagrant reglementarile in vigoare care se aplica pentru protectia informatiilor personale – este intrebarea care inca nu are un raspuns clar si ferm, acum, dupa un an de cand a fost lansat sistemul de operare Windows 10, caci despre el este vorba, el este „spionul” feroce care afla si transmite totul despre noi, utilizatorii acestui sistem.
Dupa cum spuneam intr-un articol anterior „Spionaj la pachet cu Windows 7 si Windows 8”, subiectul este destul de vechi, nu incepe cu Windows 10 ci continua, dar la un nivel mult mai ridicat.
Franta a luat deja atitudine amenintand compania Microsoft ca o va amenda cu 150.000 euro daca nu rezolva problema colectarii acestor date, care sunt excesiv de multe, Consiliul National pentru Protectia Datelor (C.N.I.L.) sustinand ca Windows 10 este un sistem foarte nesigur.
Evident ca Microsoft sustine ca toate datele sunt in siguranta (la Microsoft, desigur ) si ca nivelul datelor colectate poate fi stabilit foarte usor de catre utilizator, in functie de nivelul de securitate (telemetric) setat prin intermediul functiei „Settings”.
Informatiile pe care Windows 10 le transmite implicit sunt incadrate in 4 nivele: Basic (nivel disponibil a fi stabilit de catre utilizatorii Windows 10 Home si Pro), Security (nivel accesibil utilizatorilor de Windows 10 Enterprise, Education si IoT), acestea fiind nivelele minime, celelalte fiind Enhanced si Full (acesta din urma colectand toate informatiile, incepand cu Diagnostic Data, continuand cu Enhanced Insight si Basic Health & Quality si terminand cu Security), dupa cum se vede in ilustratia alaturata (preluata de la Zdnet).
Dar ce inseamna aceste niveluri? Zice Microsoft ca se colecteaza – la nivelul Basic – date despre securitatea sistemului, informatii despre blocarile petrecute sau despre erorile aparute, informatii despre compatibilitatea sistemului cu aplicatiile instalate, toate necesare pentru imbunatatirea si mai accentuata a acestui sistem de operare. Nivelul cel mai de jos, Security, se ocupa numai de informatiile legate de securitatea sistemului, se transmite o cantitate minimala de informatii, doar cele care sa permita oferirea catre utilizatori a unor actualizari periodice, importante, care sa imbunatateasca securitatea acestuia.
Daca va intrebati cum sunt colectate aceste date, va putem spune ca aceasta se executa prin i ntermediul unei aplicatii care ruleaza in fundal, care se numeste „Conected User Experience” dar este mai folosita denumirea de „Universal Telemetry Client” (U.T.C.!) – numele ei fiind, de fapt, „UTCSVC”, dar este afisata ca „DiagTrack” in consola „Services” din Windows 10.
In urmatorul articol, vom continua tema „Cum ne protejam de Microsoft” si vom vorbi despre Cum se pot opri transmiterile de date catre Microsoft.
Daca aveti nelamuriri, sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!