Protectia datelor prin coduri de stergere si RAIN
Protectia datelor prin coduri de stergere si RAIN este o noua metoda, pe langa cele doua existente, copierea si matricea RAID, carora le face o puternica si buna concurenta. In esenta, protectia datelor se refera la capabilitatea de a recupera inegral datele existente la un moment dat pe dispozitivele de stocare. Noua metoda a plecat de la matricea RAID 6, acum devenind o metoda care va sta la baza viitoarelor procedee de stocare, inclusiv stocarea in cloud.
Un cod de stergere ofera redundanta prin „spargerea” fisierelor in fragmente mici si stocarea acestora in diferite locuri. Datele se vor putea recupera din orice combinatie a u nui numar mai mic de fragmente. Daca notam cu „m” numarul de fragmente in care este divizat fisierul si cu „n” numarul de fragmente recodate (in care n>m), atunci putem defini codul de stergere ca avand proprietatea esentiala de a reconstitui fisierul stocat in „n” fragmente din orice „m” fragmente. Rata de codificare este raportul m / n si este mai mic decat 1, desigur, iar necesitatea de indeplinit este 1 / r, adica, in final, n / m, care este supraunitar.
Utilizand acesti termeni putem defini si matricile RAID:
- RAID 1 cu doua discuri suplimentare: m = 1, n = 3 si r = 1 / 3
- RAID 5: m = 4, n = 5 si r = 4 / 5
- RAID 6: m = n-2
Cand se recupereaza datele de pe un dispozitiv de stocare, este foarte important sa se stie cate fragmente sunt deteriorate. „m” este numarul de fragmente verificate, necesare pentru reconstructia fisierului initial. Este, de asemenea, foarte important sa se stie care sunt fragmentele care nu se pot muta, astfel incat este absolut necesar un sistem de verificare care sa identifice si sa verifice fragmentele de date.Se poate demonstra matematic faptul ca disponibilitatea sistemului, la acelasi cost de stocare, este proportionala cu marimea numarului de fragmente. Insa trebuie retinut un alt aspect, care impune o limitare: cu cat numarul de fragmente este mai mare, cu atat creste puterea de calcul necesara. Pentru exemplificare, daca doua copii (r = ½) ofera 99% disponibilitate, 32 de fragmente, cu acelasi r (r = 16 / 32), ofera 99,9999998%!
In ilustratia prezentata mai sus este reprezentata topologia unui sistem de stocare pentru protectia datelor prin coduri de stergere si RAIN (Redundant Array of Inexpensive Nodes).
Se considera ca protectia datelor prin coduri de stergere si RAIN va fi deosebit de importanta pentru stocarea in cloud, dar si pentru centrele de date, arhivarea fiind prima care va apela la astfel de tehnici.
Daca aveti nelamuriri, sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!