Cum conectezi televizorul la calculator sau laptop
Dupa cum stiti, televizorul este un obiect indispensabil in viata celor mai multi dintre oameni, pentru ca exista multiple modalitati de a-l folosi si astfel fiecare membru al unei familii/comunitati il poate utiliza in scopul lui propriu.
Fie ca avem un calculator, fie ca dispunem de dispozitive mobile moderne – smartphone sau tableta – exista situatii cand dorim ca ecranul acestora sa fie mare, cat mai mare! Si cel mai mare ecran din casa este… televizorul! Pentru a le conecta la televizor si a vedea, impreuna cu cei din jur, un film, un clip sau un album foto, cateodata, nu este nevoie decat de un cablu, cateodata de un adaptor si, uneori, de cateva setari!
Cum conectezi televizorul – conexiuni calculator sau laptop
In primul rand trebuie sa vedem ce porturi (mufe) de iesire au fiecare din cele doua aparate, portul de iesire de la calculator trebuind sa corespunda cu cel de la televizor.
Tipurile de mufe pe care le puteti gasi sunt urmatoarele: VGA, DVI, HDMI, S-Video, Video compus si Video-component (RCA).
Mufa VGA este cea mai utilizata, prezenta in toate calculatoarele de generatie mai veche si la majoritatea celor mai noi si chiar la laptopuri. Prin acest conector se transmit numai semnale video, nu si audio! Daca si televizorul are o astfel de mufa, este necesar pentru conectare doar un cablu VGA-VGA care este cel mai ieftin si mai usor de gasit. In caz ca unul din aparate are mufa DVI, se utilizeaza un cablu adaptor VGA-DVI.
Mufa DVI este intalnita la calculatoarele mai noi, care dispun de placi video mai performante; transmite si aceasta doar semnale video si se gaseste si la majoritatea televizoarelor HD si Full HD. Conectarea printr-un cablu DVI-DVI este suficienta pentru o vizionare de o calitate buna a continutului video de pe calculator.
Mufa HDMI este, de departe, cea mai buna solutie, in cazul in care este prezenta in ambele aparate. Calculatoarele de ultima generatie si toate televizoarele HD o au, in caz contrar trebuind sa achizitionam un cablu adaptor HDMI-Mufa existenta pe aparatul care nu o are.
Mufa S-Video este prezenta la majoritatea calculatoarelor dar nu este, de obicei, utilizata, desi, in general, placile video cu o astfel de mufa vin insotite si de cablul respectiv. O explicatie ar fi faptul ca nu transmite semnal video HD!
Mufele Video compus si Video-component sunt destul de rar folosite, doar in cazul in care dorim sa conectam un DVD Player sau un MP3 Player care dispune de acest tip de mufe.
Dupa conectarea aparatelor cu cablul corespunzator, este posibil sa fie necesara o ajustare a setarilor computerului si a televizorului.
Televizorul, dupa pornire, trebuie setat, din telecomanda, pe sursa de semnal AV.
In mod normal, Windows-ul calculatorului ar trebui sa detecteze prezenta televizorului ca un al doilea monitor.
Daca nu o face, din diferite motive – unele calculatoare au o “personalitate” indusa de diversi “oaspeti” nepoftiti, ori una din mufe este defecta sau cablul este prea lung si/sau de proasta calitate si semnalul se atenueaza pe traseu pana la un nivel nedetectabil – atunci trebuie apasat butonul Detect.
Dupa ce televizorul a fost detectat, il selectam, apoi din Multiple displays alegem optiunea dorita: Duplicate, Extend sau Show desktop only on 1 ori 2. La optiunea Extend se poate alege si rezolutia dorita.
De mentionat ca, in functie de windows-ul folosit termenii din meniul Multiple displays pot fi diferiti: Single, Clone etc., dar sensul este evident.
In cazul in care folositi Windows Vista, se poate sa va confruntati cu o situatie putin ciudata: televizorul nu este detectat dar se poate rezolva problema facand click pe optiunea Control Panel>Hardware and Sound>Connect to an external display!
Vezi partea a doua cum conectezi televizorul la tableta sau partea a treia cum conectezi televizorul la smartphone