Pentru a sti cum aleg ce laptop sa cumpar trebuie luate in considerare o multitudine de caracteristici, avand multe criterii de departajare pentru alegere.
Cum aleg ce laptop sa cumpar
Am stabilit două lucruri extrem de importante: ce buget alocăm pentru cumpărarea unui laptop si la ce anume îl vom utiliza. Partea grea a trecut! Rămâne doar sa stabilim detaliile tehnice cum ar fi: brand-ul, dimensiunea display-ului, greutatea, configurația exacta (tip – normal sau SSD – si mărime hard disk, mărimea si frecventa memoriei RAM, tipul procesorului – Intel sau AMD, placa video – fabricant (Nvidia GeForce sau AMD Radeon – cele mai uzuale), mărimea memoriei plăcii video si frecventa la care lucrează, si, nu in ultimul rând, conectivitatea! – numărul USB-urilor (măcar unul să fie 3.0) si poziția acestora – sa fie depărtate unele de altele pentru ca sunt stick-uri cu dimensiuni si forme atipice, sa aibă slot HDMI, sa fie dotate cu wireless sau Bluetooth, si, nu uitați, sa aibă DVD-Rewriter! Ar mai fi si… bateria de acumulatori dar aici nu aveți multe variante din care sa alegeți. Simplu, nu? Acum ar trebui sa știu cum aleg ce laptop sa cumpar, nu? As zice ca… nu chiar! Sa le luam pe rând, in pasul…
- – La stabilirea detaliilor tehnice, respectiv a configurației laptopului sunt destul de multe opțiuni personale, absolut subiective – brand, mărime, culoare, greutate – dar si multe absolut tehnice. Daca nu sunteți familiarizat cu aceste detalii, apelați cu încredere la personalul firmei noastre, care va vor consilia sigur pentru atingerea si îndeplinirea dorințelor dumneavoastră, întrucât nu au nici un interes sa va întoarceți cu produsul înapoi – ei rezolva si problemele de garanție! – ci au interes sa recomandați si prietenilor si cunoștințelor calitatea si promptitudinea cu care ați fost servit in unitatea noastră. Câteva recomandări despre cum aleg ce laptop sa cumpar veți găsi in rândurile ce urmează.
Brandul este o prima alegere, care micșorează mult aria de căutare a laptopului dorit. Pentru a fi in cunoștință de cauza, iată un top al fiabilității realizat de Square Trade:
- Asus: 15.6%
- Toshiba: 15.7%
- Sony: 16.8%
- Apple: 17.4%
- Dell: 18.3%
- Lenovo: 21.5%
- Acer: 23.3%
- Gateway: 23.5%
- HP: 25.6%
După cum se vede, Asus si Toshiba devansează firme mari si cu vechi tradiții – cum ar fi Dell si Lenovo – ci chiar si pe Apple care, trebuie sa recunoaștem, este visul oricui, dar care are un marketing care dublează prețul oricărei configurații ale celorlalte firme.
Sunt hotarat? Am strans suficiente informatii ?
Procesorul este următorul criteriu esențial pentru obținerea rezultatului dorit: laptopul perfect adaptat dorințelor noastre. Avem de ales intre doua branduri, iarăși branduri: INTEL sau AMD. Astfel, pentru laptopuri de buget mic, pentru activități obișnuite, este de optat pentru Intel Dual Pentium sau un AMD QuadCore. Clasa următoare folosește procesoare Intel I3 sau AMD A6-5200 care sunt potrivite si suficiente pentru activități de nivel mediu, inclusiv filme si jocuri nu foarte complexe. Pentru laptopurile utilizate in domeniul editării video sau in proiectare, sunt indicate procesoarele din seria I5 de la Intel sau AMD A8-7100. Procesoarele I7 (disponibile numai in varianta QuadCore) sunt utilizate cu precădere in laptopurile de top sau pentru overclocking dar prețul acestora este prohibitiv si nejustificat in toate cazurile. Mai este de menționat ca un detaliu important că trebuie sa se tină cont si de memoria cache – să fie cat mai mare – si frecventa, la ora actuala, peste 800 MHz. După cum se vede, nu este foarte simplu sa aflu cum aleg ce laptop sa-mi cumpăr, pentru că… mai sunt si alte articole de citit! După procesor, componenta cea mai importantă este placa video.
Placa video o vom prezenta si discuta in articolul următor: „Cum aleg placa video pentru laptop”.