Cum aleg placa video pentru laptop

cum aleg placa video pentru laptopCum aleg placa video pentru laptop? Doua criterii importante la achiziționarea oricarui laptop sunt procesorul si placa video. Cele doua componente esențiale ale unui laptop se afla in echilibru sau intr-un dezechilibru controlat, pentru ca, totuși, sa poată fi vândut. Astfel, pentru bugete mici, procesorul si placa video vor fi modeste ca si caracteristici; pentru bugete medii vom avea iarăși echilibru intre cele doua, dar la un nivel mediu de performanta; pentru bugete mari, vom găsi o configurație dezechibrată sensibil intre procesor si placa video, una dintre ele fiind foarte performanta (si scumpa) iar cealaltă cu caracteristici ceva mai slabe, astfel încât prețul sa fie abordabil publicului larg. Deci, in funcție de utilizarea pe care o vom da laptopului, ne vom orienta către un produs ieftin sau mai scump.

Cum aleg placa video pentru laptop

Placa video este o componenta care se alege in strânsă legătura cu display-ul, in sensul ca este inutil sa alegi o placa ultraperformanta, care sa-ti ofere la ieșire semnal pentru full HD iar displayul sa nu poată afișa decât HD!

Placa video poate fi integrata pe placa de baza sau poate fi dedicata (separata).

Plăcile video integrate pe placa de baza își iau memoria din RAM-ul laptopului, astfel încât este ușor de aflat daca avem placa video integrata – memoria RAM va fi cu 2-3% mai mica decât știți ca ar trebui sa fie.

Procesoarele de ultima generație cum ar fi Intel Ivy Bridge si Intel Haswell au integrate in ele placi video, suficient de puternice pentru a rula chiar si jocuri, bineînțeles nu cele de ultima ora.

De menționat ca sunt si laptopuri cu configurații care au ambele variante in componenta lor; pentru utilizare obișnuită funcționează placa video integrata, iar pentru cerințe video mai importante, intra in funcțiune si placa video dedicata (exemplu laptop Asus K555LN-DM205D).

Ce placa video sa aleg

Oferta importantă pentru placi video performante si de calitate  vine de la cele doua mari branduri(!): Nvidia (seriile Nvidia GeForce sau GT) si AMD (seriile AMD Radeon sau AMD Radeon HD).

La alegerea plăcii video trebuie sa aveți in vedere in primul rând rezoluția maxima oferita dar si cantitatea de memorie cu care este dotata, iar in legătură cu aceasta, frecventa la care lucrează. De preferat este cel puțin 1GB DDR3. Acum, probabil, va spuneți: știu ce procesor, știu ce placa video sa aleg, clar, acum știu cum aleg laptopul! Gresit! Tocmai am scris mai sus ca placa video este in strânsă legătură cu display-ul! Deci, continuam!

Display-ul este elementul care impune, in mare parte, dimensiunea si greutatea laptopului. Daca avem in vedere raportul calitate/preț, atunci dimensiunea care se impune este cea de 15,6”, celelalte, de 17,3” sau de 14”, fiind produse in cantități mai mici necesita costuri mai mari pentru producerea lor.  Rezoluția standard este de 1366×768 sau 1600×900 dar tendința este de trecere la full HD, adică 1920×1080. De reținut ca un display mai mare si de o calitate ridicata necesita si o baterie de acumulatori mai mare si mai buna.

Pentru cei ce se interesează despre „cum aleg placa video pentru laptop” pentru ca folosesc acest instrument extraordinar pentru vizionarea de filme sau editare grafica, este recomandat a se achiziționa un display mat, de preferat cu panou IPS si cu unghi de vizibilitate cat mai bun (mare).

 

Memoria RAM… in „Cum aleg un hard pentru laptopul meu”.

2 Comentarii, spune si tu ceva..

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 1. salut . sunt incepator si am nevoie de ajutor.
  PC il voi folosi 80%browsing, muzica, youtube etc si 20%jocuri. ce sa aleg:
  1. Intel i3-4170,Placa de baza Asrock H81M-DG4,ram 4GB 1600mhz=798lei
  2. INTEL I3-6100,Placa de baza ASUS H110M-K D3,ram 4GB 1600mhz=970lei
  Isi merita 170lei in plus varianta 2 ?????
  Restul componentelor le am. Multumesc!!

  • Buna seara,
   a doua varianta ar merita mai mult, este o noua generatie de i3

Trackbacks/Pingbacks

 1. Este necesar un cooling pad pentru laptop | Service Laptop Bucuresti - […] sunt, in general, legate de inchiderea laptopului: in timpul functionarii, cand solicitam intens placa video (grafica, jocuri) sau chiar …