Criterii de alegere corecta a carcasei
Spunem in articolul precedent ca sursa este unul din elementele esentiale de alegere a unei carcase de computer, pentru ca trebuie sa asigure alimentarea celorlalte componente ale acestuia – care, la un computer performant, au un consum destul de mare, cum ar fi placa grafica sau procesorul – si care trebuie, evident, sa le si protejeze.
Un al doilea element, si acesta deosebit de important, este volumul carcasei. Majoritatea celor care achizitioneaza o carcasa de computer vor sa fie de dimensiuni cat mai mici, doar cat sa incapa placa de baza! Aceasta abordare este esentialmente gresita! Sa vedem de ce. In primul rand, spatiul oferit de carcasa trebuie sa permita aranjarea corespunzatoare a cablurilor, atat din punct de vedere al aspectului, sa fie unul cat mai estetic, dar si din punct de vedere al circulatiei aerului. Este vorba de asa-zisul „wire management”. De asemenea, o carcasa buna are prevazute orificii speciale pentru a putea dirija o parte din fire prin spatele placii de baza, pentru a degaja spatiul din interiorul carcasei. Totodata, trebuie lasat si un spatiu, in spatele placii de baza, pentru a avea pe unde pozitiona cablurile, care trebuie sa fie de minimum 10 mm. Cu cat volumul carcasei este mai mare si mai liber, cu atat ventilatia – circulatia aerului – va fi mai buna si sistemul va fi mai bine aerisit si racit.
Tot in acest spatiu sunt montate ventilatoarle – cu cat mai multe cu atat mai bine – care trebuie sa fie cel putin de 120 mm. – cu cat mai mari cu atat e si mai bine. In general se considera ca daca sunt montate 3 sau 4 ventilatoare este suficient de bine ventilata carcasa.
Unul dintre cele mai importante criterii de alegere corecta a carcasei este cel al dotarii acesteia cu filtre de praf. Sunt si argumente „pro” si argumente „contra” referitor la existenta acestor filtre. Argumentele „contra” se refera la limitarea circulatiei aerului – se considera ca reduc din eficienta sistemului de racire – insa beneficile aduse de aceste filtre – protejeaza intreg interiorul carcasei, deci toate componentele – cred ca sunt suficient de compensatorii. Trebuie avut in vedere si faptul ca acoperirea componentelor cu praf determina o incalzire suplimentara a acestora. Filtrele sunt montate pe partea frontala si pe cea inferioara (fata si podea), adica in zonele pe unde patrunde aerul in carcasa. Evident ca aceste filtre trebuie curatate periodic, macar odata la trei luni, iar intreg interiorul computerului – datorita acestor filtre – odata pe an.
Tot referitor la volumul carcasei, daca intentionati sa upgradati computerul in viitor, trebuie sa aveti in vedere dimensiunile de gabarit ale placilor video si eventualele sisteme de racire cu apa ale acestora.
Mai trebuie sa stiti ca o serie de carcase te top vin cu multe alte functii utile, cum ar fi controlul turatiei ventilatoarelor, senzori de temperatura, mai multe USB-uri pe panoul frontal, locasuri speciale pentru montarea SSD-urilor sau HDD-urilor, sau, cele mai scumpe, cu izolatie fonica (antifonare) pentru a minimiza zgomotul (multelor) ventilatoare incluse!
Daca doriti consiliere pentru alegerea oricarei componente de computer, nu trebuie decat sa sunati la 0763 644 629 (daca locuiti in zona Crangasi) sau 0765 941 097 (daca locuiti in zona Dristor) si specialistii nostri va vor da sfaturi profesioniste, deci competente si va vor indruma pentru achizitionarea celui mai bun raport performanta / pret.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra conteaza pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne comunicati parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim numai de bine!