Configurarea unei matrici RAID in Windows 7

Configurarea unei matrici RAID in Windows 7

 

Configurarea unui nivel RAID in Windows 7, odata ajunsi in acest stadiu, adica toate fiind pregatite dupa cum am aratat in articolul anterior, nu este dificila, trebuie doar multa atentie si rabdare si, bineinteles, trebuie stiut exact ce este de facut pentru atingerea scopului dorit. Evident ca scopul trebuie sa fie bine cunoscut si clar.

Prima etapa este curatarea discurilor, in cazul in care acestea au fost utilizate anterior sau sunt noi si formatate deja. Pentru aceasta apasati tasta „Windows” si apoi tipariti „Disk Management” si selectati „Create and format hard disk partitions”. Faceti click-dreapta pe hardul pe care doriti sa-l utilizati in matricea RAID si selectati „Delete Volume”; repetati operatiunea pentru toate discurile pe care doriti sa le folositi la matricea RAID. In momentul in care toate unitatile pe care intentionati sa le utilizati pentru matricea RAID sunt afisate ca spatiu nealocat, acestea sunt pregatite pentru etapa urmatoare. Atentie! NU trebuie sa utilizati SSD-ul sau hard disk-ul principal (primary hard drive), pe care este instalat sistemul de operare pentru matricea RAID.

Urmeaza alegerea nivelului RAID dorit si pentru aceasta ar trebui sa stiti ce versiuni suporta sistemul de operare, in cazul nostru Windows 7.

Windows 7 suporta trei variante de combinare a hard disk-urilor: doua nivele RAID si un sistem denumit JBOD. Sa vedem ce sunt si ce fac ele.

 

Configurarea unei matrici RAID in Windows 7 - JBOD

Configurarea unei matrici RAID in Windows 7 – JBOD

JBOD – Just a Bunch Of Disks – adica „Doar un Buchet de Discuri” (unii traduc „doar o adunatura de discuri”), adica trateaza mai multe harduri ca si cum ar fi unul singur, „reuneste” mai multe harduri in unul singur. Tehnic vorbind, NU este o configuratie RAID.

 

 

Configurarea unei matrici RAID in Windows 7 - RAID 1

Configurarea unei matrici RAID in Windows 7 – RAID 1

Configurarea unei matrici RAID in Windows 7 - RAID 0

Configurarea unei matrici RAID in Windows 7 – RAID 0

Cele doua sisteme RAID sunt dintre cele de care am mai dicutat in articolelel anterioare: RAID 0 si RAID 1. RAID 0 creste performanta, prin scrierea informatiei pe mai mult ediscuri (se numeste „striping” de date) iar RAID 1 creste siguranta datelor, acestea fiind scrise identic pe doua discuri (adica „in oglinda” sau „mirroring”), la citire performanta fiind mai buna pentru ca se citesc informatiile, concomitent, de pe doua harduri, scrierea ramanand la fel ca la un singur disc. Windows Server are in plus RAID 5, care oferea si performante imbunatatite si toleranta imbunatatita la erori, dar necesita trei hard disk-uri in plus. Utilizatorii obisnuiti aleg RAID o sau RAID 1.

Dupa ce ati facut alegerea potrivita cerintelor dumneavoastra, putem trece la „infiintarea” matricii RAID.

Urmeaza sa faceti click-dreapta pe spatiul nealocat creat in Disk Manager si sa selectati optiune adorita: New Spanned, Striped sau Mirrored Volume. Va trebui sa urmati instructiunile Windows pentru a alege o litera pentru discul virtual creat si, bineinteles, sa selectati har ddisk-urile care vreti sa intre in componenta matricii RAID. Nu exista setari de modificat. Dupa ce ati terminat, in My Computer ar trebui sa vedeti o singura unitate de disc noua, bazata pe optiunea RAID selectata.

In urmatorul articol veti vedea Configurarea unei matrici RAID in Windows 8.

Daca nu aveti cunostintele necesare sau nu credeti ca puteti sa executati aceasta operatiune singuri, ori daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu  – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in  zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.

Nu uitati sa sunati inainte la telefon  0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!

[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

Pe maine!

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.