Computer-stick USB

Computer-stick USB!

 

De ce s-ar crea asa ceva? Care ar fi logica depunerii unor eforturi deloc neglijabile pentru obtinerea unui asemenea „calculator de buzunar”? Culmea, chiar exista o logica si chiar este o logica foarte buna: sa se aduca orice aparat in „nor” (cloud)! Asta ajuta ca I.o.T (Internet of Things) sa fie mai fezabil ca oricand. Dispozitivul-minune este un stick cu microprocesor Dual-Core – ARM-Cortex-

Computer-stick USB

Computer-stick USB

A9 tactat la 1200 Hz. – iar pentru partea video un Quad-Core – ARM-Mali-400MP – si are iesire HDMI pentru conectare la orice ecran HD si conectare Bluetooth si, normal, Wi-Fi. Pentru lucru, se poate conecta la el o tastatura, un mouse ori chiar un telefon smart. De asemenea, poate oferi o noua viata vechilor dispozitive de calcul (calculatoare, laptopuri), depasite atat din punct de vedere al performantelor computationale cat si din al posibilitatilor de procesare a informatiilor grafice. Numele lui este Cotton Candy, este produs de FXI Technology si transforma orice ecran (de televizor, tableta sau laptop – PC sau Mac), intr-un dispozitiv de calcul cu Android. A, era sa  uit: exista o varianta cu Linux Ubuntu preinstalat, care ruleaza excelent formatele video H.264 si MPEG-4, astfel incat este foarte simplu de transformat un televizor obisnuit intr-unul smart!   Si nici nu e greu: are doar 21 g.!

Computer-stick USB - Intel

Computer-stick USB – Intel

In primele luni ale acestui an, Intel a lansat Intel Compute Stick, care proceseaza printr-un procesor de ultima generatie Intel Quad-Core, are 2 GB de RAM si stocare pe 32 GB flesh. Se alimenteaza prin portul micro USB sau prin HDMI cu MHL daca televizorul are acest standard. Pentru periferice mai are un port USB normal iar pentru comunicare are Bluetooth 4.0 si Wi-Fi. Este prezentat in doua variante: una, standard, la 150$ si una cu Linux si cu doar 1 GB RAM si 8GB flash, la 90$.

Evident ca nici ASUS nu a stat indiferenta la evolutia acestei clase de computere – computer-stick USB –  si a anuntat si ea ASUS Pen Stick, noutatile fiind introducerea posibilitatii extinderii memoriei de stocare prin intermediul unui card microSD si existenta unui port stereo hibrid pentru partea de audio, care functioneaza si ca iesire casti sau intrare microfon. Celelalte dotari nu sunt spectaculoase dar sunt suficiente pentru lucrul obisnuit: procesor Intel Atom Cherry Trail, 2 GB RAM, 32 GB memorie interna, doua porturi standard USM si unul micro pentru alimentarea cu energie, port HDMI, Bluetooth 4.0 si Wi-Fi 802.11 b/g/n. Pret anuntat: 150$

Computer-stick USB - Lenovo - cuplat

Computer-stick USB – Lenovo – cuplat

Computer-stick USB - Lenovo

Computer-stick USB – Lenovo

Ultimul computer-stick USB, dar nu cel din urma, anuntat pe piata este cel de la Lenovo, care este ceva mai dragut si mai delicat (subtire) decat cel de la Intel, desi este realizat pe aceeasi arhitectura Intel: Atom Z3735F tactat la 1,3GHz. Ideacentre 300 Stick – cum se numeste – are tot 2 GB RAM si 32 GB memorie flash, un slot USB normal si unul micro pentru alimentare cu energie, conectare cu Bluetooth si Wi-FI, dar mai ieftin cu ~ 20$: costa doar 129$. Si vine cu Windows 8.1 preinstalat, deci se va putea face upgrade gratuit la Windows 10.

 

 

Iata ca in acest fel, orice posesor de televizor cu HDMI poate avea un Smart TV de calitate! Ca sa nu mai vorbim de laptopurile vechi care vor rula ca noi si care vor putea utiliza si hardurile proprii pentru stocare.

 

Sa vina viitorul. Arata bine! :)

 

 

 

 

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.