Ce te faci cand descoperi ca hardul tau are baduri?
Foarte multi utilizatori de laptopuri sau de computere sunt constienti de importanta starii de sanatate a suporturilor de stocare magnetice, in speta de starea in care se afla hardurile acestora si, mai ales de posibilitatea ca acestea sa se defecteze oricand, dar mai ales „cand ti-e lumea mai draga”! Am incercat in articolele precedente sa indic unele modalitati de a monitoriza si a prevedea iminenta aparitiei unor defectiuni, fie puse la dispozitie de producator, prin tehnologiile introduse (vezi S.M.A.R.T.) sau prin programe de monitorizare si diagnosticare care folosesc tehnologia inclusa de acesti producatori. Dar, in situatia in care aceste defectiuni – in general cele mai frecvente sunt defectiunile de suprafata, sectoarele defecte denumite „bad-uri” – apar, si in mod sigur apar, mai devreme sau mai tarziu, ce se poate face, sau, mai bine zis ce trebuie facut mai intai? Evident ca ce mai bine este sa veniti cu el la Service-ul nostru – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor rezolva problema rapid si profesionist.
Daca suntem departe de zonele susmentionate, putem incerca noi insene sa facem ceva inainte ca hardul sa cedeze definitiv si irevocabil!
Reamintin cateva simptome – daca nu am folosit nici un program de diagnosticare – care ne pot pune in garda ca „se pregateste ceva” neplacut.
In primul rand calculatorul se restarteaza deseori, fara nici un motiv aparent iar Windows-ul da mesaje de eroare „ciudate”. Daca reinstalam sistemul de operare, aceasta operatie dureaza foarte putin si mesajele apar din nou.
La pornire, apare un mesaj de genul „Error reading drive C” sau „Non-system disk or missing operating system”, ceea ce inseamna ca nu mai gaseste hard disk-ul sau ceea ce gaseste nu are sistem de operare (deci bad-ul este in zona unde este „scris” sistemul de operare).
Sunt foarte multe situatii in care computerul nu porneste, am mai discutat despre asta, si uneori este greu de stabilit daca hard disk-ul este vinovatul sau o alta componenta „bolnava”.
De aceea este foarte indicat sa stim ce este de facut cand apar situatii de acest gen, cum sa acordam „primul ajutor”, pentru a mai putea salva ce se poate si nu a pierde totul din nestiinta!
Intr-o serie de articole viitoare vom incerca sa prezentam solutii la indemana tuturor, primul, cel de maine, fiind „Primul ajutor in cazul aparitiei badurilor”.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim numai si numai de bine!