Ce spun specificatiile tehnice ale unei placi video
In momentul in care ne punem problema achizitionarii unei placi video, incepem sa ne dam seama ca sunt foarte multe caracteristici (si termeni pe care nu-i cunoastem), dar pe care trebuie sa le aiba placa mult-dorita. Cred ca nu este lipsit de interes sa trecem in revista cateva notiuni/termeni care apar in specificatiile tehnice ale unei placi video si pe care trebuie sa le/ii cunoastem pentru a sti cu exactitate care din ele sunt mai importante pentru noi si care pot fi mai putin performante, care trebuie sa existe neaparat, altfel neputind-o folosi in sistemul deja existent.
- GPU – Graphics Processing Unit – este „inima” placi grafice si este foarte asemanator cu procesorul calculatorului. Desi unii producatori de placi video pot modifica, pe ici-pe acolo unii parametri, in general placile care au acelasi GPU ar trebui sa fie foarte asemanatoare ca performante.
- Memoria video – este foarte importanta (cu cat este mai mare cu atat este mai bine) in masura in care este si utilizata in totalitate, aceasta depinzand de puterea de procesare aprocesorului computerului dar si de rezolutia necesara la iesire, in general unul sau doua monitoare Full HD, altfel transformandu-se intr-o unealta eficace de marketing – toata lumea se uita in primul rand la numarul de GB… In general maximum 2GB sunt absolut suficienti pentru lucrul cu doua monitoare Full HD, adica o rezolutie de 3850×1920. Referitor la necesitatea unei memorii foarte mari, este mai importanta o alta caracteristica: BUS-ul placii!
- BUS – vine din latinescul „omnibuz” care inseamna „pentru toti” si este o cale de comunicatie intre componentele unui computer sau intre doua computere, in cazul nostru concret, intre GPU si RAM-ul placii video. Se mai numeste „Latimea de banda a magistralei”. Cifra asociata acestuia arata latimea (largimea) „magistralei”, adica numarul de biti care pot circula in acelasi timp intr-un sens (mai clar, cate trasee exista fizic intre procesorul grafic si memorie. Acestea fiind spuse, este clar ca un BUS de 256 este mult mai bun decat unul de 128: „alearga” simultan 256 biti, nu 128. Privind astfel lucrurile, este evident ca o placa avand 1 GB RAM si BUS 512 va fi mai rapida decat una cu 4GB RAM si BUS 256, pentru ca nu cantitatea memoriei dicteaza viteza ci numarul de biti care circula in acelasi timp!
- Interfata – este locul in care cele doua componente (placa de baza si placa video) se intalnesc si trebuie sa fie strict compatibile pentru a putea avea loc comunicarea optima dintre ele. O mare perioada de timp placile video s-au conectat cu placa de baza printr-un slot AGP (in romaneste „Port Grafic Accelerat”), apoi au aparut porturile PCI (Peripheral Component Interconnect) care au evoluat spre variantele PCI-Express, apoi PCI-Express 2.0 iar mai nou PCI-Express 3.0.
Despre alte caracteristici importante de care trebuie sa tinem seama la achizitionarea unei placi video, in urmatorul articol: Semnificatia termenilor din specificatia unei placi video.
S-auzim de bine!