Semnificatia termenilor din specificatia unei placi video
Continuam incursiunea in „hatisul” de termeni sofisticati pe care foarte putini stiu ce inseamna si inca mai putini stiu cat de utili sau nu, sunt in alegera unei placi video.
- Pixel Pipelines. Este importanta in cazul in care veti folosi placa in jocuri dar mai ales daca o veti folosi in procesare de imagini, randare, modelare. Este componenta din placa video care transforma informatia primita de la procesor in pixeli si o transfera display-ului, astfel incat marimea ei – cu cat este mai mare cu atat este mai bine – este in stransa legatura cu viteza de redare a imaginii. Spre o mai buna intelegere, o placa video cu 512 pixeli pipeline va procesa mult mai multa informatie (de doua ori!) decat una cu 256 pixeli pipeline. Actualmente placile video pot ajunge pana la 3072 pixeli pipeline. Este in legatura stransa cu…
- Shader Model. Aceasta este o optiune care este necesara mai mult pentru placile utilizate la jocuri si cu cat este mai noua cu atat este mai bine. In esenta, acestea sunt niste instructiuni de computer – Pixel, Vertex, Geometry – care sunt utilizate de Direct3D sau OpenGL pentru crearea efectelor grafice.
- Este o colectie de API creata de Microsoft prin intermediul careia se pot accesa functiile de nivel scazut ale hardware-ului, in general pentru controlul functiilor multimedia si in particular pentru programarea jocurilor (Wikipedia). Totusi, DirectX este utilizat si de alte programe decat jocurile, ba chiar se solicita o anumita versiune.
- Efectueaza conectarea placii video cu monitorul si sunt utilizate mai multe tipuri, cele mai vechi au conectoare (porturi) VGA – semnal analogic, cele mai noi au DVI sau HDMI – semnal digital. Exista si placi care au conectoare TV-Aut insa acestea sunt mai putin folosite dupa aparitia DVI/HDMI care ofera o calitate mult mai inalta. In situatia in care doriti conectarea mai multor monitoare este bine sa achizitionam o placa cu mai multe porturi DVI sau si mai bine HDMI. In cazul in care placa perfecta pentru ceea ce va trebuie are un singur port, mai exista o solutie: achizitionati un hub DVI!
- SLI (nVidia) sau Crossfire (ATI). Computerele de top au placi de baza care suporta conectarea mai multor placi video, acestea fiind conectate intre ele prin intermediul unor interfete numite SLI pentru placile nVidia si Crossfire pentru placile produse de ATI. Totusi, e de recomandat o singura placa buna, doar testerii avand nevoie de performantele oferite de placi multiple. Aceasta este valabila si pentru computerele pe care se face editare video, randari, modelari, in acest din urma caz fiind recomandate placile Quadro, special concepute pentru acest gen de lucrari.
Cam asta ar fi Semnificatia termenilor din specificatia unei placi video, care sunt afisate de catre producatori; unele sunt cunoscute majoritatii utilizatorilor de calculatoare, altele sunt importante doar pentru gamer-i sau pentru specialistii care lucreaza in domenii deosebite cum ar fi proiectare, cercetare, editare video sau modelare.
O alta intrebare intresanta ar fi Ce SSD sa aleg ? Vi se pare interesanta, cititi articolul!
S-auzim numai de bine si spor in toate, tuturor!