Alegerea placii video potrivite –
– este inca nefinalizata, mai avem cateva criterii de care trebuie sa tinem seama pentru a face o alegere buna, perfecta, in cunostinta de cauza!
7 – Cand este necesar sa schimb placa video? Raspunsul simplu si clar este: cand ai bani! In fiecare an se lanseaza produse noi, atat de AMD cat si de nVidia… Raspunsul mai complicat este ca trebuie sa tii seama – daca vrei sa economisesti la maximum – da data lansarii unui produs nou, in sensul ca dupa o luna-doua de la lansare, preturile produselor fabricate anterior vor incepe sa scada, comerciantii vor dori sa-si lichideze stocurile pentru a achizitiona noile produse, cele vechi presupunandu-se ca vor avea mai putina cautare! Daca vrei sa cumperi o placa din generatia noua, nu rebuie sa astepti prea mult pentru ca nu odata s-a intamplat ca o placa buna sa se comporte excelent si sa i se faca o publicitate agresiva astfel incat la un oarecare timp de la lansare sa-i creasca pretul, fiind foarte cautata – cererea fiind foarte mare, creste nu numai oferta ci si pretul! Concluzie: trebuie sa stii foarte bine ce vrei! Daca vrei placa noua atunci o cumperi la scurt timp dupa ce apare – nu inainte de a citi review-urile aparute, e bine sa stii parerile altor utilizatori, si PRO si CONTRA, chiar este indicat sa cauti pareri CONTRA, lipsa acestora trebuind sa-ti dea de gandit! Nici un produs nu este perfect!
8 – FPS – Frame-uri pe secunda (imagini pe secunda). De valoarea aceasta depinde fluiditatea miscarii de pe display sau sacadarea / intarzierea… lucru foarte neplacut, mai ales in cazul unor jocuri multiplayer, unde reactia este foarte-foarte importanta! In general se considera o valoare de minim 30 FPS ca fiind multumitoare, mai ales in cazul unui single-player. Unii jucatori mai pretentiosi, in general care joaca jocuri multi-player, doresc sa aiba un minimum de 60 FPS! La rigoare, pentru a creste numarul de FPS-uri se practica micsorarea rezoluției, a detaliilor, la minimum posibil.
9 – Racirea. Racirea este foarte importanta, existand riscul de a se arde o parte din componente daca nu se face o racire corespunzatoare. Acesta este de doua feluri: activa sau pasiva. Racirea pasiva se face cu radiatoare de mari dimensiuni, care sa disipe eficient caldura emanata de procesor pe cand racirea activa se face cu un radiator mai mic dar care este, la randul lui, racit cu ajutorul unui ventilator. Ambele au avantaje si dezavantaje, depinde de ce dorim noi: cele cu radiator sunt silentioase, nu au piese in miscare, pe cand cele active pot fi destul de zgomotoase insa eficienta lor este net superioara, temperaturile fiin mult mai mici ca in cazul racirii pasive. La placile de top mai exista racirea cu lichid (in general apa), acesta fiind cea mai eficienta dar fiind si la un pret, de asemenea de top!
10 – Compatibilitatea. Daca facem un upgrade, este imperios necesar sa tinem cont de compatibilitatea cu placa de baza. Cele mai vechi placi de baza – si, evident, si cele video – se conectau printr-un slot AGP. Au aparut apoi cele PCI iar in zilele noastre avem uzual sloturi PCI-Express, si acestea in evolutie: varianta 2.0 si mai nou 3.0. De retinut ca o placa video cu PCI-E 3.0 functioneaza cu o placa de baza cu PCI-E 2.0.
In mare, cam asta e! Daca va pasioneaza subiectul, ne „vedem” inarticolul urmator: Ce spun specificatiile tehnice ale unei placi video.