Ce este si ce face o sursa de alimentare computer

 Ce este si ce face o sursa de alimentare computer

 

Ce este si ce face o sursa de alimentare computer

Ce este si ce face o sursa de alimentare computer

Ce este aceea o sursa de alimentare computer? Sa vedem care ar fi o definitie si ce anume trebuie sa faca o sursa de alimentare.

Definitie: Sursa de alimentare sau blocul de alimentare este o componentă vitală a calculatorului, care alimentează cu energie electrică toate celelalte componente cu cantitatea exactă de curent de care au nevoie și astfel asigură funcționarea lor – zice ro.wikipedia.org. Dar nu face numai atat! Tot aceasta componenta a computerului coboara tensiunea de 220 V de la priza la tensiunile necesare subansamblelor acestuia: 3,3 V – 5 V – 12 V – (-)12V si nu oricum ci ofera tensiune cat de cat stabilizata si asigura si un curent suficient pentru functionarea corespunzatoare a ansamblului. Calitatea acestei surse de alimentare este foarte importanta intrucat de ea depinde si fiabilitatea intregului sistem, aceasta asigurand  tensiunea si curentul optim de functionare.

Daca la inceput sursele erau simple, pentru ca nu se cerea prea mult de la ele, pe masura ce computerele au evoluat si ele au inceput sa fie din ce in ce mai complexe, cu specificatii din ce in ce mai performante, puteri din ce in ce mai mari si, totodata, fiind din ce in ce mai importante pentru sistemul pe care il alimenteaza. Au inceput sa apara protectii sofisticate, care sa le protejeze in cazul unor evenimente neasteptate si atipice sau in cazul montarii gresite, atat pe ele cat si componentele pe care le alimenteaza. A intervenit si criza de energie si astfel cercetarile s-au directionat spre cresterea eficientei (randamentului), pentru economisirea energiei, in acest mod scazand si disiparea caldurii in mediu, respectiv in carcasa computerului. S-au inregistrat progrese si in domeniul materialelor din care sunt construite sursele, a componentelor discrete din componenta lor, calitatea ventilatoarelor etc.

Evident ca toate acestea au trebuit standardizate! Astfel, au aparut standardele AT Power Supply (primul, cel mai vechi), apoi ATX (cel mai utilizat pana in prezent) si ATX – 2 (cel mai nou). Actualmente este in vigoare ATX12V v2.3. Caracteristicile impuse, in general, se refera la conectori (ATX de 24 de pini / 75W – pentru alimentarea placii de baza – necesara dupa introducerea PCIe la placile grafice), obligativitatea a doua linii (dual rail) de 12 V, definirea eficientei in functie de incarcare si, evident, impunerea unei eficiente minime de 70%, iar in cazul ATX v 2.3. chiar 80%.

Dupa ce am aflat ce este si ce face o sursa de alimentare computer, urmeaza sa vedem care sunt criteriile de alegere a sursei computerului, aceasta insa, in urmatorul articol.

Daca aveti probleme sau doriti informatii, de orice fel din domeniul IT, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la  0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

S-auzim de bine!

 

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.