Criteriile de alegere a sursei computerului
Criteriile de alegere a sursei computerului sunt destul de multe si destul de complexe (unele dintre ele) dar merita efortul de a le cunoaste pentru ca de ele depinde functionarea corecta si in parametrii a intregului ansamblu care este computerul nostru. Le vom trece in revista pe cele mai importante si pe cele mai uzuale, de care trebuie sa tinem neaparat seama atunci cand achizitionam o sursa de alimentare.
Vom incepe cu Puterea. Intrucat mai intotdeauna exista tendinta de a utiliza o sursa mult supradimensionata – sa nu se arda, sa consume mai putin… – sa stabilim, mai intai, ce sursa consuma mai mult, una de 500 W sau una de 1000 W, puterea necesara sistemului fiind de 400 W. In primul rand, trebuie stiut ca un computer „trage” din sursa exact atat cat are nevoie, nici mai mult, nici mai putin! Diferenta de putere consumata vine din eficienta sursei, sursa mai mare putand fi proiectata sa aiba randament mare pe plaja tensiunilor mai ridicate, la o tensiune mai mica fiind mai putin eficienta si, deci, consumand mai mult. Dar, in compensare, exista si un avantaj: sursa mai mare se va incalzi mai putin furnizand doar 400 W, iar daca ventilatorul sursei este controlat electronic, va functiona la o turatie mult redusa si va compensa putin din consum dar, si acesta este avantajul mare, va fi cu mult mai silentioasa.
Sa vedem cum putem face un calcul, chiar si aproximativ, al necesitatilor de putere ale sistemului nostru. Pentru aceasta, vor trebui parcursi cativa pasi, nu multi, dar importanti.
In primul rand va trebui sa facem o lista cu principalele componente din care este constituit sistemul: procesor, placa grafica, hard disk – uri, memorie RAM, unitate/ti optice, periferice (mouse, tastatura, precum si consumatorii pe care ii avem in sistemul de racire (ventilatoare). Pentru fiecare dintre acestea va trebui sa gasim consumul de putere. Pentru procesor, il gasiti pe cutia lui sau pe site-ul producatorului iar pentru procesorul grafic (GPU), daca nu aveti cutia, puteti gasi detalii despre el pe site-ul http://www.gpureview.com/videocards.php, unde veti cauta tipul pe care il aveti si veti face click pe denumire pentru a vedea detaliile. Ceva mai dificil este de apreciat consumul pentru placa video, ea fiind cel mai mare consumator din computer. Trebuie retinut, totusi, ca din slotul PCI Express poate lua maximum 60 W (12 V x 5 A), din PCI Express cu 6 pini maximum 78 W (12 V x 6,5 A) iar din cel cu 8 pini maximum 144 W (12 V x 12 A). De retinut ca placile grafice moderne au conectori suplimentari si sunt proiectate sa ia energie din acestia. (Pentru celelalte componente… incercati cu Google Search J.
Continuam maine cu Calculul puterii sursei computerului.
Daca aveti probleme sau doriti informatii, de orice fel din domeniul IT, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim de bine!