Caracteristici inspirate din Linux!
Cum se poate asa ceva? Nu-i adevarat! Ba da, e adevarat!
Sunt cateva caracteristici “noi”, pe care noi, care utilizam Linux-ul pentru ca, la inceput, nu ne permiteam o licenta, iar acum nu o mai facem cu nici un pret pentru ca avantajele sunt enorme, da, sunt cateva caracteristici incantatoare ale Windows 10 pe care la folosim in Linux de ani buni… si, trebuie sa recunoastem, arata mai bine in Linux! Daca se va continua pe aceeasi linie… cand va mai creste, Windos-ul va deveni Linux!
Dar, sa vedem imbunatatirile Windows 10 preluate din Linux.
1 – VIZUALIZATORUL DE ACTIVITATI (Task View). Aceasta facilitate permite vizualizarea tuturor activitatilor care ruleaza la un moment dat, intr-un desktop virtual sau mai multe, si a fost introdusa de cativa ani de Gnome 3 si Unity din Ubuntu.
2 – DESKTOPURI MULTIPLE. In Linux acestea se numesc workspaces si sunt cunoscute din “epoca de piatra” a Linux-ului, de acum 17 ani – a fost introdusa la aparitia KDE 1.0! TOATE distributiile Linux au aceasta caracteristica, o stie oricine a rulat macar odata un Linux!
3 – UNIVERSALITATEA. Ubuntu a fost primul care a prevazut faptul ca dispozitivele uzuale (Smart TV-Desktop-Laptop-Tableta-Smartphone) trebuie sa ruleze acelasi sistem de operare pentru a putea partaja si sincroniza informatiile, si chiar a implementat Canonical cu Ubuntu pe telefoanele Meizu.
4 – MANAGER DE PACHETE. A fost in Linux dintotdeauna, este iarasi un lucru stiut de toata lumea! Este o caracteristica Linux care i-a indepartat, la inceput, pe incepatori, instalarea aplicatiilor din linia de comanda nefiind la indemana oricui.
5 – ICONURI PLATE si FERESTRE FARA MARGINI. Borderless windows au fost introduse in annul 2014, la lansarea Ubuntu 14.04 si confera un aspect placut si… curat!
6 – CAUTARE SIMULTANA: ONLINE SI DESKTOP. Aceasta caracteristica a fost, de fapt, introdusa odata cu lansarea interfetei Unity a Ubuntu, in aprilie 2011. La comanda Search din Unity Dash, se ofera rezultate atat din computer cat si din Ubuntu Software Center, dar si din asa-numitele “Lenses/scopes” care include chiar rezultate din Wikipedia, Youtube sau din retele sociale: Facebook, Tweet…
Nu putem sa nu specificam si o caracteristica ESENTIALA pe care Windows 10 NU A PRELUAT-O de la Linux: CONFIDENTIALITATEA!
Chiar Microsoft recunoaste acest lucru, motivand ca o face pentru imbunatatirea sistemului de operare. Linux nu colectioneaza date si functioneaza foarte bine fara a cunoaste datele tale personale: locatia, detalii din calendar, lista de contacte, mesajele e-mail si text, istoricul navigarii in browser sau istoricul cautarilor…
Daca doriti sa va convingeti, urmariti link-ul catre site-ul Microsoft – http://windows.microsoft.com/ro-ro/windows-10/cortana-privacy-faq – referitor la Asistentul Personal Cortana:
“Când folosesc Cortana, ce informații se colectează și unde se salvează acestea?
Când folosiți Cortana, Microsoft colectează și utilizează informații precum cele privind locația dispozitivului și istoricul locațiilor, persoanele de contact (Persoane), voce, istoricul căutării, detalii despre calendar, istoricul conținutului și comunicațiilor din mesaje și aplicații și alte informații despre dispozitiv. În Microsoft Edge, Cortana colectează și utilizează istoricul de navigare.
Aceste informații se salvează pe dispozitiv, în Blocnotesul Cortana și în cloud, în tabloul de bord Bing.com.”
Sau, mai interesant, se colectioneaza si porecla persoanelor din lista de contacte, ca sa nu mai vorbim de adresa de e-mail sau numarul de telefon:
“Ce informații colectează Cortana din lista mea de persoane de contact (Persoane)?
Pentru a vă personaliza experiența și a furniza cele mai bune sugestii, Cortana colectează informații despre persoanele dvs. de contact (Persoane), inclusiv funcția și/sau sufixul, numele, prenumele, numele mijlociu, porecla și numele firmei la care lucrează. Dacă comunicați cu o persoană prin e-mail sau SMS, Cortana colectează adresa de e-mail sau numărul de telefon pentru acea persoană.”
Acum stiti ca puteti “taifasui” linistiti cu Cortana, datele dumneavoastra sunt in siguranta pe Bing.com! De pe toate dispozitivele pe care le aveti!
S-auzim numai de bine!