Baterii de laptop – sisteme de monitorizare

Baterii de laptop – sisteme de monitorizare

 

Baterii de laptop

Baterii de laptop

Spunem in articolul precedent ca producatorii de baterii de laptop au introdus monitorizarea unor parametrii ai bateriilor – cum ar fi tensiunea pe elementele componente coroborata cu temperatura, capacitatea utila furnizata, curentul maxim de descarcare, temperatura sau curentul de incarcare – cu ajutorul unor microprocesoare dedicate acestei sarcini, astfel incat bateriile nu mai sunt interschimbabile cu altele executate de alt producator.

Pentru a exemplifica, vom prezenta procesorul de monitorizare a bateriei Li-Ion bq29330. Acesta contine si o interfata compatibila I2C pentru a urmari tensiunea bateriei (pe fiecare celula), tensiunea si curentul de iesire pentru control, ceilalti parametri putand fi programati (exemplu pragurile de protectie si intarzierele), astfel crescand flexibilitatea sistemului de control al bateriei. Schema procesorului de monitorizare o puteti vedea in fotografia alaturata.

Baterii de laptop - sisteme de monitorizare - bq29330

Baterii de laptop – sisteme de monitorizare – bq29330

Microprocesorul este cuplat cu un ROM de 6k – bq 8039 – care cuprinde codurile de pornire, programare si configurare.Interconectarea cu celelalte sisteme ala laptopului se face prin intermediul BUS-ului intern al acestuia, denumit SMBus, prin intermediul caruia se monitorizeaza si comanda alimetatorul si bateria, nivelul sonor, luminozitatea etc.

Cum lucreaza acest sitem de monitorizare pentru baterii de laptop? Caracteristicile bateriei sunt inregistrate intr-o memorie EPROM, cu ajutorul unui cod continut in ROM: in primul rand codul bateriei, apoi capacitatea reala, numarul de descarcari – incarcari, data etc. Capacitatea bateriei este determinata prim masurarea curentului ce trece printr-o rezistenta de precizie de 150 mOhm la capetele careia se aplica o tensiune bine determinata, memorandu-se lal toate incarcarile si descarcarile bateriei. Problema este ca oricat s-a incercat spargerea acestor coduri, nu s-a reusit nimic notabil, bateriile neputand fi reparate si nici inlocuite decat cu altele de la acelasi producator.

 

Rezumand, din punct de vedere practic, retinem urmatoarele aspecte:

  • bateria nu se poate folosi decat pentru capacitatea care este memorata de laptop;
  • chiar daca inlocuiesti elementele deteriorate cu altele noi, sistemul nu tine cont de ele, are in vedere numai valoarea memorata, deci nu se poate repara nici o baterie de acumulatori prin inlocuirea acumulatorilor epuizati. Mai mult, daca pui acumulatori noi, in timp, capacitatea acestora scade constant pana la valoarea celorlalte vechi.

Durata de utilizare a acestor baterii de laptop este, daca se exploateaza corespunzator, in jurul a 500 de cicluri complete de incarcare / descarcare.

Daca aveti probleme sau doriti informatii despre baterii de laptop, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la  0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

S-auzim de bine!

 

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.