Baterii pentru laptop – se pot repara?
Exista tendinta de a considera ca orice se poate repara pe lumea asta – mai ales de cand se inlocuiesc „subansamble” intregi ale corpului omenesc iar imprimantele 3D printeaza obiecte imposibil de realizat in alt mod, atat din punct de vedere al complexitatii cat si al calitatii – de ce nu s-ar putea repara si niste banale baterii pentru laptop? Da, teoretic, da, insa practic situatia se prezinta putin diferit. O baterie reparata e ca o femeie (!) cu un picior in ghips: te poti folosi de ea dar nu pentru timp indelungat si nu la capacitate maxima (ma refer la baterie, desigur).
In ultima perioada, se utilizeaza baterii pentru laptop realizate cu tehnologia Li – Ion (Lithiu – Ion), care au o durata de exploatare nu foarte mare, cativa ani (daca se folosesc in mod corespunzator), daca se are in vedere o utilizare satisfacatoare si conditii de siguranta maxime (stiut fiind ca, daca nu sunt incarcate / incarcate corespunzator, acestea prezinta riscul – rar, de altfel, dar exista! – de a se aprinde sau chiar exploda.
Avand in vedere acestea, producatorii de baterii au introdus supravegherea parametrilor principali ai acesteia, utilizand microprocesoare dedicate, integrate chiar in interiorul bateriei. Se monitorizeaza in acest mod:
- capacitatea utila care este disponibila, care este furnizata laptopului;
- curentul maxim de descarcare;
- temperatura;
- tensiunea minima si maxima, pe fiecare element component, in functie de temperatura bateriei;
- curentul de incarcare si de mentinere.
Dar, acest aspect il vom discuta mai pe larg intr-un articol viitor: Baterii de laptop – sisteme de monitorizare. Acum vom incerca sa lamurim aspectul din titlu: se pot repara aceste baterii pentru laptop?
Laptopurile mai vechi – din jurul anilor 2000 – cand se foloseau baterii pentru laptop fara sisteme de monitorizare, da, se puteau repara si inca foarte simplu: se inlocuiau elementele uzate prematur cu altele noi, laptopurile recunoscandu-le si reconfigurandu-se automat. Dupa 2005, insa, aceasta metoda nu mai da rezultate din cauza monitorizarii si protectiei bateriei, precum si a altor metode care au fost utilizate de catre producatori pentru a nu se mai putea folosi decat baterii originale: circuite de monitorizare cu coduri secrete, divizor de tensiune pe un pin suplimentar etc.
O alta problema importanta este „falsificarea” bateriilor. Acestea arata identic dar ofera cu mult mai putina putere decat cele originale (exemplu Ultrafire BRC 18650 – 4800 mAh ofera doar 900 mAh sau MTL UltreFira 18650 – 5000 mAh care au, in realitate 700 mAh! – vezi foto). Avand in vedere diferenta enorma intre eticheta si realitate si observandu-se ca bateriile de tip 18650 sun prea usoare pentru marimea lor, s-au desfacut si… s-au gasit elemente mici, peste care s-a roluit hartie! Evident ca nu avea cum sa existe vreun element de protectie sau monitorizare.
Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim de bine!
Merita cumparate baterii recuperate din acumulatori de laptop second hand?