Alte solutii de stocare a datelor

Alte solutii de stocare a datelor

 

Alte solutii de stocare a datelor - NAS QNAP

Alte solutii de stocare a datelor – NAS QNAP

Alte solutii de stocare a datelor au aparut datorita necesitatii accesarii unor mari cantitati de date de catre mai multi utilizatori, fiind cu totul ineficient ca acestea sa fie prezente in multe calculatoare (intr-o retea putand exista zeci de unitati de calcul), ba mai mult, daca se lucreaza in echipa, in retea, pe baze de date comune, este foarte greu de sincronizat datele pe toate computerele retelei.

Exista mai multe posibilitati de rezolvare a acestei probleme, din care vom alege, pentru ca sunt mai uzuale si mai raspandite, doar trei: NAS, DAS, SAN.

NAS – Network-Attached Storage. Dupa numele pe care-l poarta aceasta solutie, ne dam imediat seama ca este vorba de un dispozitiv de stocare atasat unei retele, in care orice computer din aceasta poate accesa orice fisier. Este, de fapt, un server de fisiere, care are elemente comune cu un computer, in sensul ca are in componenta sa, in afara de unitatile de stocare propriu-zise. si o placa de baza, un procesor (chiar dual core!), memorie RAM si o placa de retea, evident. Un mare avantaj este acela ca poate functiona fara a a fi pornit nici un calculator din retea si poate fi accesat si prin intermediul internetului, cu ajutorul oricarui tip de device: PC, Laptop, tableta sau smartphone. Utilizarea fisierelor se face prin partajarea de protocoale: NFS, SMB / CIFS sau AFP. Principalul avantaj al NAS fata de alte tipuri de servere de uz general, care partajeaza fisiere, este acela al unei vitezemult mai mari, al unei adminiostrari mult mai simple si a unei configurari foarte usoare.

Discurile unitati de stocare sunt, intrucatva, asemanatoare celor pentru sistemele stationare (desktop) sau mobile (laptop), adica de 3,5” sau 2,5”, dar pot avea si firmware diferit, rezistenta sporita la vibratii sau putere disipata (caldura) mai mica, pentru ca sunt mai multe elemente intr-o singura carcasa (vezi foto).

Discurile pot fi configurate sa functioneze si in RAID 0 sau RAID 1, siguranta datelor si back-upul lor fiind caracteristici importante ale acestor dispozitive de stocare.

De retinut ca unitatile de hard disk din componenta NAS-urilor pot sa nu fie incluse, in acest caz  urmand a fi achizitionate separat.

Despre celelalte doua posibilitati, in urmatorul articol: Solutii de stocarea datelor in retea.

Daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu  – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in  zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.

Nu uitati sa sunati inainte la telefon  0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!

[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

Pe maine!

 

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.